Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Placené parkování v Jihlavě se rozšíří do dalších oblastí. Kdy zmodrají velká sídliště?

Už téměř rok a půl platí v krajském městě Vysočiny nová parkovací koncepce. Ta se postupně rozšiřuje do dalších oblastí. Za parkování již brzy řidiči začnou platit v lokalitě kolem bazénu Evžena Rošického a poblíž fotbalového stadionu v Jiráskově ulici. Jako další v řadě jsou oblasti označené číslem 56 a 58. Jde o lokalitu v okolí jihlavské nemocnice mezi ulicemi Vrchlického a Žižkova.

Jak informoval mluvčí Jihlavy Radovan Daněk, nová pravidla zde budou zavedena během října.

A kam se v nadcházejících týdnech a měsících bude parkovací koncepce dál rozšiřovat, záleží na rozhodnutí rady města a také na zastupitelstvu. „V tuto chvíli se celkem rychle dodělal západ až po oblast 58 a 59. Bylo to hlavně z důvodu, že když se zaváděla jedna oblast, tak se auta hromadila na hranici té druhé, takže v tuto chvíli jsme se dostali do fáze, že už tam je buď přivaděč nebo nějaké parky. Takže je to označené tak, že by se to na hranici nemělo kumulovat,“ sdělil redakci Jihlavské Drbny primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS).

Město dodělá resty 

Dodal, že vedení Jihlavy nyní chce dokončit všechny resty, všechny úpravy, které město lidem slíbilo, že dodělá. Primátor upřesnil, že jde o nějaká drobná parkovací místa, která se vylepší. Dále mluví o zpevnění ploch, které byly rozježděné a poničené od aut. Toto by mělo proběhnout ještě během letošního podzimu a příští rok na jaře.

„A v tuto chvíli velice pravděpodobně v létě nebo na podzim by se parkovací koncepce začala rozšiřovat směrem na Slunce na jih, kde je veliký přetlak. To už jsme trošku zahájili tím, že budujeme bezplatná parkovací místa u Jihlavanu. A co bude dál, bude na rozhodnutí dalších orgánů,“ nastínil Ryška.

O nových pravidlech v parkování město pravidelně debatuje s obyvateli dotčených lokalit. Poslední taková diskuze se konala ve středu 11. září v kongresovém centru Státního veterinárního ústavu v Rantířovské ulici.  Na konci srpna se více než dvě stovky obyvatel sešly v jídelně ZŠ Rošického. Za radnici přišel mimo jiné radní David Beke.

VIDEO: Jihlavané debatovali o nových pravidlech parkování. Jste asociální, zaznělo směrem k radnici

Nečekaně velký zájem vzbudila úterní podvečerní diskuze ohledně změn v parkování v dalších dvou oblastech Jihlavy, konkrétně šlo o oblast 57 Ladova a 59 kpt. Jaroše. Klást dotazy zástupcům jihlavské radnice přišlo více než dvě stě lidí.

Ten zmínil, že nová parkovací koncepce, která ve dvou zmíněných oblastech nyní začne platit, není populárním krokem. „Musíme to ale řešit. Jihlava je specifická v tom, že sem dojíždí velký počet lidí. Dosavadní systém je do budoucna neudržitelný. Parkovacích míst je dostatek, jen je třeba je přerozdělit tam, kde auta nebudou překážet a dostat z ulic auta, která stojí v místě dlouhou dobu. Opravdu jediným nástrojem jsou peníze, město na tom rozhodně nevydělává, čísla jsou opravdu jednoznačná,“ poukázal David Beke na připravenou prezentaci a na shromážděná data z oblasti 57 a 59. 

Primátor Ryška ujistil, že město myslí i na řidiče, kteří do krajské Jihlavy dojíždí. Postupně jim nabídne minimálně deset lokalit s více než šesti sty parkovacími místy, která budou zdarma. Budou tam ale platit jasná pravidla. „Některá parkoviště už jsou v provozu, další rychle přibývají,“ podotkl mluvčí Radovan Daněk.

Když fialový režim nestačí: Jihlava nabídne dojíždějícím parkovací plochy zdarma

Minimálně deset lokalit s více než šesti sty parkovacími místy zdarma chce jihlavská radnice nabídnout zejména lidem, kteří do města míří za prací. Budou tam ale platit jasná pravidla.

Lidé, kteří pracují v krajském městě Vysočiny, nyní nejčastěji parkují ve fialovém režimu. Tam zaplatí padesát korun za den. Podle primátora Petra Ryšky navíc lidé začali jezdit do práce ve více lidech a pak se tato částka výrazně sníží. Jiní využívají MHD.

Zmíněná bezplatná parkoviště budou samozřejmě smět využívat i řidiči z Jihlavy, a změnu tak všichni vesměs vítají. Ne však všichni. „Když platí obyvatel města, který zde odvádí daň z nemovitosti, město z něj má peníze, dojíždějící by měl platit za parkování o něco více,“ myslí si například řidič Marek Řezáč. Dle města jsou ale u bytových a rodinných domů jednoznačně ve výhodě domácí.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky parkování, koncepce, poplatek, oblast, plány, sídliště, město, řidič, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Placené parkování v Jihlavě se rozšíří do dalších oblastí. Kdy zmodrají velká sídliště? | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.