Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

U D1 na Prahu je u Humpolce největší veřejné místo s ultrarychlými dobíjecími stanicemi v ČR

Na odpočívce dálnice D1 Mikulášov směrem na Prahu blízko Humpolce je osazených 14 rychlých dobíjecích stojanů. Najednou obslouží 28 elektromobilů. Řidiči tam mohou doplnit většinu kapacity baterie vozu přibližně za deset minut, elektřina jim vystačí na víc než 150 kilometrů jízdy.

Odpočívka Mikulášov je na 96. kilometru D1. Elektromobily tam je možné dobíjet u šesti stojanů s výkonem 320 kilowattů (kW), čtyř stojanů s výkonem 180 kW a dalších čtyř o výkonu 160 kW. Jejich množství a výkon podle firmy ČEZ zaručuje, že řidič při cestě z Brna do Prahy vždy najde volný dobíjecí konektor. „Dálnice D1 je u nás stále s velkým náskokem nejvytíženější a ve směru od Brna skutečně velký ultrarychlý hub dosud chyběl,“ uvedl Tomáš Dzurilla, ředitel elektromobility ČEZ.

Firma ČEZ uvedla, že je to aktuálně největší veřejné místo s ultrarychlými dobíjecími stanicemi v ČR. Síť stanic ČEZ je podle firmy nejrozšířenějším systémem pro dobíjení elektroaut v ČR, je jich 775. Kvůli poptávce po zkrácení časů dobíjení přibývají hlavně ultrarychlé stojany. Firma jich zatím má 83, do konce letoška by jich měla mít přes 100.

Desítky nových stanic za šest měsíců

Ve Vystrkově u Humpolce loni investovala do zrychlení své dobíjecí stanice společnost E.ON. Tehdy uvedla, že mezi novými dobíječkami má jedna výkon 400 kW a druhá 300 kW. Zástupci firmy uvedli, že tato dobíjecí stanice by v nejbližších letech měla začít sloužit i pro kamiony

Dobíjecí infrastruktura v Česku se stále rozrůstá. V letošním prvním pololetí na hlavních tazích a ve městech přibyly desítky nových stanic, celkem jich v zemi bylo 2429. Stoupá i provoz na nich, meziročně o desítky procent se zvýšily jejich využití i objem odebrané elektřiny. Vyplývá to z informací, které provozovatelé poskytli minulý měsíc. Za prvních šest měsíců letoška přibylo v České republice více než 5000 čistě bateriových elektromobilů, celkem jich bylo v tuzemsku zaregistrováno přes 27 600.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky elektromobily, dobíjecí stanice, energie, ČEZ, Pelhřimovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U D1 na Prahu je u Humpolce největší veřejné místo s ultrarychlými dobíjecími stanicemi v ČR | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.