Počasí dnes22 °C, zítra27 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Další část obchvatu Jihlavy za 277 milionů korun dotuje stát kvůli Dukovanům

Další část silničního obchvatu Jihlavy bude stát 277 milionů korun bez daně. Zakázku pro kraj zajistí konsorcium firem MI Roads a IMOS Brno. Na tuto stavbu a na obchvat města Brtnice dá kraji peníze Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), protože jde o akce důležité pro stavbu nového jaderného zdroje Dukovan. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek a z informací, které po jednání krajské rady uvedla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti).

Další část jihovýchodního obchvatu Jihlavy budou stavět dvě ze tří firem, které se už podílejí na budování jeho první části. Nové staveniště převzaly minulý týden. „Takže předpokládám, že do čtrnácti dnů nám dodají podrobný harmonogram výstavby," uvedla náměstkyně Hana Hajnová. Tři kilometry této nové silnice propojí výpadovou trasu na Třebíč se silnicí, po níž auta jezdí na Žďársko.

První část jihovýchodního obchvatu Jihlavy staví konsorcium MI Roads, IMOS Brno a BES od prosince 2022. Tato nová část silnice s několika mosty bude měřit 2,4 kilometru, propojí výpadové trasy ve směru na Znojmo a Třebíč. Hotová má být ke konci letoška. Jde o stavbu za 575 milionů korun dotovanou z evropských fondů.

Na obchvaty Jihlavy a Brtnice dostane letos kraj ze SFDI 204 milionů korun. V této částce jsou obsažené také tři miliony korun na přípravu dalších staveb, uvedla Hajnová. Oba obchvaty jsou v trase, po níž se budou přepravovat rozměrné a těžké komponenty pro dostavbu dukovanské elektrárny. Na obchvat Brtnice kraj podle věstníku vybírá dodavatele.

Opravy silnic blízko Náměšte 

Dalších 51,5 milionu korun poskytne letos státní fond Kraji Vysočina na opravy silnic, po nichž bude při výstavbě v Dukovanech potřeba převážet různé komodity a pracovníky. Kraj tyto peníze podle náměstkyně použije na opravu silnic blízko Náměště nad Oslavou na Třebíčsku.

Celkové náklady na opravy a přestavbu silnic Vysočiny kvůli stavbě nového jaderného zdroje Dukovan podle předpokladu kraje převýší 4,1 miliardy korun. Přibližně miliarda korun bude potřeba na opravy takzvaných návozových tras. Chystané stavby celkem pěti obchvatů na krajských silnicích budou zhruba za 2,9 miliardy korun. Kvůli převážení nadrozměrných a těžkých dílů pro Dukovany bude také potřeba udělat dočasné úseky komunikací, například tam, kde náklad neprojede pod mostem. Na tato dočasná opatření bude podle náměstkyně potřeba 235 milionů korun.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky obchvat, dotace, doprava, silnice, správa, energie, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další část obchvatu Jihlavy za 277 milionů korun dotuje stát kvůli Dukovanům | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.