Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jihlavský dopravní podnik koupí dvanáct trolejbusů, budou stát skoro 160 milionů. Nově začne fungovat e-shop

Dopravní podnik města Jihlavy s pomocí dotací pořídí 12 nových trolejbusů. V ulicích krajského města by měly začít jezdit příští rok. Na zakázku s předpokládanou hodnotou okolo 158 milionů korun bez DPH dokončuje výběr dodavatele. Další chystané velké investice se týkají trolejové sítě. Trolejbusy letos poprvé zajišťují v Jihlavě větší část městské dopravy než autobusy a jejich podíl dál poroste.

U vozů na elektřinu je podle něj zásadní ekologický aspekt, protože jde o bezemisní dopravu. „Trend je obecně, že pohon vozidel v MHD bude elektřina. Evropská unie už dneska dotuje v podstatě pouze pořízení elektrických vozidel, ať už kolejových nebo kolových," uvedl předseda představenstva jihlavského dopravního podniku Radim Rovner.

Už tu měly jezdit rok. Jihlavský dopravní podnik přebírá zpožděnou dodávku šesti parciálních trolejbusů

Dopravní podnik města Jihlavy do konce letoška dostane všech šest nových parciálních trolejbusů, které měly jezdit ulicemi města už od loňského června. Tři vozy nyní testuje ve zkušebním provozu, zbývající očekává v prvních třech dnech příštího...

Koncem minulého roku převzal dopravní podnik šest trolejbusů, jejichž dodávka se zpozdila. Nová zakázka se týká šesti standardních trolejbusů a šesti parciálních vozů, které mohou jet část cesty bez trolejí. „Čímž bychom vlastně celou výpravu v trolejbusech pokryli vozy s průměrným stářím do šesti let," řekl Rovner. O dotace teď bude možné požádat také na elektrické autobusy. „Je to jedna z alternativ, které zvažujeme," řekl. Nevýhodou elektrobusů je podle něj omezený dojezd.

Trolejbusy v Jihlavě jezdí od prosince 1948, kdy byla zrušená elektrická dráha s tramvají. Před 25 lety začal ve městě sloužit první nízkopodlažní trolejbus. 

MHD v Jihlavě teď denně zajišťuje 25 trolejbusů a 19 autobusů, z nichž pět slouží jako posilovací spoje. U autobusů začal podnik vloni využívat jako palivo plyn, který vyrábí zemědělská bioplynová stanice v nedalekém Herálci. Dopravce jím nahrazuje stlačený zemní plyn. Od června nasadí nový autobus na stlačený bioplyn na obsluhu místních částí. Podle Rovnera tento vůz nahradí minibusy, které už jsou poruchové a nestačí ani svou kapacitou.

Jihlava testuje na dvou autobusech MHD plyn ze zemědělské bioplynové stanice

Dopravní podnik v Jihlavě testuje u dvou městských autobusů jako palivo plyn vyráběný nedalekou zemědělskou bioplynovou stanicí. Postupně by jím mohl nahradit většinu stlačeného zemního plynu (CNG) doposud používaného pro pohon jihlavských...

Na stlačený bioplyn už jezdí polovina autobusů městského podniku. „Spotřeby se srovnaly na úroveň běžného plynu," uvedl. Cena bioplynu je teď podle něj nyní o třetinu nižší než za zemní plyn.

Přibližně v polovině května se cestující dočkají několikrát odkládaného spuštění e-shopu. „Ten umožní online dobití, ale i správu JIhlavských karet pro celou rodinu,“ přiblížil Rovner.

Jihlavskou MHD vloni využilo okolo 15,6 milionu lidí, podobně jako o rok dříve. Levnější cestování letos mají školní děti a studenti. Lidé starší 75 let jezdí nově zdarma, předtím ročně platili 365 korun. Některé změny tarifů vyvolala integrace jihlavské MHD s krajskou veřejnou dopravou, další úlevy plynuly z iniciativy města. V prvním letošním čtvrtletí kvůli tomu tržby z jízdného neklesly. „To znamená, pokud máme levnější jízdné, tak vozíme více lidí," řekl předseda představenstva.

Předseda představenstva jihlavského dopravního podniku Radim Rovner.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy, Dalibor Mašek

Štítky MHD, správa, Jihlava, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský dopravní podnik koupí dvanáct trolejbusů, budou stát skoro 160 milionů. Nově začne fungovat e-shop | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.