Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Na Třebíčsku budou dalších deset let jezdit autobusy firmy Trado-Bus

Veřejnou autobusovou dopravu na Třebíčsku bude i dalších deset let zajišťovat firma Trado-Bus, která patří do dopravního uskupení ICOM transport. Vyhrála výběrová řízení Kraje Vysočina na obě části tohoto regionu. Vyplývá to z údajů v registru smluv. Podle nové smlouvy a nových jízdních řádů začnou autobusy objednávané krajem na Třebíčsku jezdit od května příštího roku, uvedl na dotaz ČTK Václav Zikán z krajského odboru dopravy.

Firma Trado-Bus už také získala desetiletou zakázku na provozování autobusů v části Žďárska. Vysočina vybírá dopravce pro krajem objednávané regionální spoje na nové desetileté období opakovaně. Zakázky postupně vypisuje od loňského jara. Jsou rozdělené na osm částí. Kromě Třebíčska už jsou známí dopravci pro dvě části Žďárska, Havlíčkobrodsko a Jihlavsko. Vybrat je ještě zbývá pro Pelhřimovsko.

„Výsledkem provedených optimalizací jízdních řádů, oběhů autobusů a otevřené soutěže mezi dopravci je nižší cena dopravního výkonu," uvedl Václav Zikán k výběru dopravce na Třebíčsku. V oblasti zahrnující Moravské Budějovice podle něj cena klesne z 49,36 koruny za kilometr na 36,79 koruny a v části kolem Třebíče na 37,38 koruny za kilometr. Jak uvedl, přibude například nová linka Dačice – Želetava – Třebíč, která zajistí požadované spojení z Dačicka do Brna.

Na Žďársku budou kromě vozů Trado-Bus jezdit příštích deset let autobusy firmy Zdar. Na Havlíčkobrodsku bude krajem objednané spoje zajišťovat firma ICOM transport, která ale nezískala zakázku na Jihlavsku, kde zatím jezdí a kde má i sídlo. Veřejnou autobusovou dopravu na Jihlavsku bude od dubna příštího roku zajišťovat společnost ČSAD Autobusy České Budějovice.

Uspěli díky nejvýhodnější ceně. Autobusy na Jihlavsku budou deset let v režii ČSAD Autobusy

Nový autobusový dopravce pro Jihlavsko je téma, které poslední dny hýbe okresem. Od dubna příštího roku bude cestující vozit ČSAD Autobusy České Budějovice.

U regionálních spojů, které kraj objednává, hradí dopravcům ztráty. Na ztráty veřejné linkové dopravy má Vysočina v letošním rozpočtu 826 milionů korun a na ztráty regionálních vlaků 701 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto marsjo / pixabay

Štítky doprava, automobilová, správa, firmy, Třebíčsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Třebíčsku budou dalších deset let jezdit autobusy firmy Trado-Bus | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.