Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vzduch v jihlavské průmyslové zóně je čistý, ukázalo měření jeho kvality v loňském roce

Kraj Vysočina spolu s městem pokračuje v měření kvality ovzduší v průmyslové zóně. Měřící stanice v areálu Marelli Automotive Lighting Jihlava ukázalo, že je vše v naprostém pořádku.

„Měření dokazuje, že ovzduší v Jihlavě, stejně jako ovzduší na celé Vysočině, je dlouhodobě velmi kvalitní a Kraj Vysočina patří k regionům s nejčistším ovzduším v České republice,“ konstatoval krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životní prostředí Pavel Hájek.

Měřící stanice sleduje prašný aerosol rozdělený na velikostní frakce PM10 a PM2,5 a také oxidy dusíku vyjádřené jako NO, NO2 a NOx. Získaná data se následně porovnávají s výsledky automatických stanic imisního monitoringu v Jihlavě a v Košeticích.

Emise se stále snižují

Loni byl pouze jednou v průmyslové zóně překročený imisní limit prachových částic, jinými slovy nebyla pětatřicetinásobně překročena průměrná denní koncentrace. „Je patrné, že nejvyšší počet dní s vysokou denní koncentrací prachových částic se vyskytuje v topné sezóně ve večerních a nočních hodinách po zatopení. Důležitým faktorem je rovněž rychlost větru,“ vysvětlila krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Velmi dobrá situace byla i z hlediska oxidů dusíku, které souvisí především s dopravou. K překročení imisních limitů tam nedošlo. „Zvýšené koncentrace v rámci denního chodu tak byly pozorovány během ranní a večerní dopravní špičky,“ podotkla mluvčí s tím, že se jedná o jednu z dopravně nejzatíženějších lokalit v Jihlavě.

Díky dlohodobému měření lze sledovat, že se emise neustále snižují. Hejtmanství bude dále podporovat opatření, které pomohou tento trend udržovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bosch Powertrain

Štítky průmyslová zóna, kvalita ovzduší, vzduch, Pavel Hájek, Jihlava, Košetice, Marelli Automotive Lighting Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Novak

A teď tu o Karkulce...

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 18:38Odpovědět

Ivoš Stehlik

a co měření znečištění z Kronospanu... ?

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 10:27Odpovědět

Vzduch v jihlavské průmyslové zóně je čistý, ukázalo měření jeho kvality v loňském roce | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.