Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve Žďárských vrších bude deset let zajišťovat autobusovou dopravu místní firma

Ve Žďárských vrších bude příštích deset let zajišťovat autobusovou dopravu objednanou krajem žďárská firma Zdar. Je to první část Vysočiny, kde se podařilo uzavřít výběrové řízení. Zdar začne poskytovat služby za nabídnutou cenu nejpozději od ledna 2025, řekl novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Na tuto zakázku dostal kraj osm nabídek, smlouva s firmou Zdar podepsal 1. prosince. Dopravce vybraný pro další část Žďárska zatím smlouvu nepodepsal.

„My bychom rádi tu situaci pro oblast Bystřicko a Velkomeziříčsko měli vyřešenou ještě do konce tohoto roku a myslím si, že se to povede," řekl hejtman Vítězslav Schrek.. Uvedl, že kraj je s vybraným dodavatelem v kontaktu. Pokud smlouvu nepodepíše, bude kraj jednat s dalšími uchazeči.

Autobusy firmy Zdar by podle údajů hejtmanství měly podle nové smlouvy za rok najezdit 3,995 milionu kilometrů při ceně za ujetý kilometr 33,56 koruny. Roční platba tedy bude okolo 134 milionů korun. „Do dané ceny není započítaná hodnota mýta, vjezdu na autobusové nádraží a poplatek za elektronickou platbu, které se hradí dle skutečnosti," uvedl Pavel Bartoš z krajského odboru dopravy.

Vysočina vybírá autobusové dopravce na desetileté období opakovaně. Minulé řízení, které se týkalo dopravců pro celou Vysočinu, kraj v březnu zrušil, smlouvy nebylo možné uzavřít kvůli rozhodnutí krajského soudu. Zakázky jsou nyní rozdělené na osm částí.

První dvě zakázky vypsané zjara se týkaly Žďárska. Dokončení těchto řízení opět zdržely námitky, které byly podané také k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (SOCDEM) ale koncem minulého měsíce uvedl, že ti, kteří proces u ÚOHS připomínkovali, nesložili předepsané kauce.

Nové desetileté smlouvy 

Původní dlouhodobé smlouvy s provozovateli autobusů na Vysočině skončily předloni. Kraj pak domluvil zajištění jím objednávaných regionálních spojů do té doby, než budou uzavřené nové desetileté smlouvy. Zakázka byla rozdělená na osm částí i kvůli tomu, aby v případě průtahů v některých oblastech bylo možné uzavřít smlouvy s dopravci pro zbylé části Vysočiny.

Pro Jihlavsko a Havlíčkobrodsko začal kraj vybírat v soutěži provozovatele regionální autobusové dopravy v srpnu a pro dvě části Třebíčska minulý měsíc. Veřejné zakázky zatím nebyly vypsané pro Pelhřimovsko. Předpokládaná hodnota desetiletých smluv na autobusové dopravce pro celý kraj se podle dříve zveřejněných údajů v součtu pohybuje mezi osmi až deseti miliardami korun.

U regionálních spojů, které kraj objednává, hradí dopravcům ztráty. Na ztráty veřejné linkové dopravy počítá Vysočina v letošním rozpočtu s částkou do 804 milionů Kč. Tyto autobusy by měly za rok najezdit v okolo 21,8 milionu kilometrů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, autobus, automobilová, správa, Vysočina, Žďársko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Žďárských vrších bude deset let zajišťovat autobusovou dopravu místní firma | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.