Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj je připravený podepsat smlouvu na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy

Stavba jihovýchodního obchvatu Jihlavy je opět blíž realizaci. Kraj Vysočina je připraven do konce podepsat smlouvu na jeho výstavbu. Obchvat propojí silnice I/38 (konec stávajícího západního obchvatu Jihlavy) a silnici II/405, včetně vybudování protihlukové stěny na stávajícím obchvatu Jihlavy v blízkosti obce Pístov.

Koncem minulého týdne uplynula zákonná lhůta pro podání námitek k výběru dodavatele silniční stavby jihovýchodního obchvatu Jihlavy části JIH. „Žádný z účastníků zadávacího řízení veřejné zakázky ji pro podání nevyužil. Pokud vybraný dodavatel předloží v následujících dnech všechny povinné originály potřebných dokumentů, nic nebrání tomu, aby byla podepsána smlouva o dílo. Veškeré další podrobnosti bude možné komentovat v okamžiku, kdy bude smlouva podepsána oběma stranami a vložena do registrů," upřesnila za Kraj Vysočina jeho mluvčí Jitka Svatošová. 

Plánovaná novostavba části jihovýchodního obchvatu Jihlava zahrnuje propojení silnic I/38 (konec stávajícího západního obchvatu Jihlavy) a silnice II/405. Součástí zakázky bude také vybudování protihlukové stěny na stávajícím obchvatu Jihlavy v blízkosti obce Pístov.

Kraj vybral napotřetí dodavatele na stavbu části obchvatu Jihlavy. Předběžná cena je 533 milionů korun

Radní Kraje Vysočina napotřetí vybrali dodavatele na stavbu části silničního obchvatu Jihlavy. Minulá dvě řízení se protahovala kvůli námitkám a odvoláním účastníků. Nyní bylo podáno pět cenových nabídek, řekl po dnešním jednání krajské rady...

Jedná se o úsek v délce zhruba 2,5 kilometru, který bude ohraničený dvěma okružními křižovatkami. Tato část obchvatu je sice kratší, ale zásadně dražší, protože projekt na ní počítá s šesticí mostů. „Tato část obchvatu by měla být hned po dokončení průjezdná. Kraj Vysočina na tuto stavbu může čerpat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu až do výše 307 milionů korun. Pokud vybraný dodavatel podepíše bez průtahů smlouvu o dílo, je možné ještě v letošním roce stavbu zahájit," dodala mluvčí Svatošová. 

Stavět se začne co nejdřív 

Práce na obchvatu by chtěla krajská samospráva podle dřívějších vyjádření začít co nejdřív, možnost čerpat dotační peníze totiž má jen do konce příštího roku. Dodavatele na stavbu obchvatu vybrali radní kraje 18. října. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) pak novinářům řekl, že bylo podáno pět cenových nabídek. Uvedl také, že pokud se začne stavět ještě letos na podzim, pokusí se kraj vyjednat prodloužení lhůty pro čerpání dotace.

Původně chtěl kraj postavit najednou celý jihovýchodní obchvat Jihlavy měřící 5,5 kilometru. Dodavatele vybralo minulé vedení Vysočiny v září 2020. Kvůli průtahům ve výběrovém řízení kraj později stavbu rozdělil na dvě části.

Oznámení o zahájení nového zadávacího řízení na jižní část tohoto obchvatu zveřejnil kraj ve věstníku veřejných zakázek loni v květnu. Výběr firmy letos zopakoval podle doporučení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vybraná firma Metrostav Infrastructure ale 1. dubna oznámila odstoupení z řízení. Mimo jiné uvedla, že se řízení protahuje a náklady ve stavebnictví kvůli válce na Ukrajině stouply. O zahájení nového zadávacího řízení na tuto zakázku rozhodla rada kraje letos v červnu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky obchvat, stavba, výstavba, podpis, smlouva, jihovýchodní, doprava, Kraj Vysočina, Jihlava, silnice, výběrové řízení, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ruská invaze na Ukrajinu, Vítězslav Schrek, ODS, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj je připravený podepsat smlouvu na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.