Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Markétina dopravní výchova má novou deskovou hru. Děti si díky ní vyzkouší provoz nanečisto

PR článek

Komenského zásadou Škola hrou se inspiroval Tým silniční bezpečnosti při tvorbě nové pomůcky na dopravní výchovu. Pro Liberecký kraj ve spolupráci s firmou Betexa, předním českým výrobcem naučných her Pexetrio a Lototrio, připravil rodinnou deskovou hru o bezpečnosti silničního provozu. Zejména dětem má zábavnou formou rozšířit znalosti z oblasti bezpečnosti silničního provozu, aby se v dopravě chovaly zodpovědně k sobě i ostatním. Desková hra se jmenuje Markétino dopravní multi-trio, podle hlavní hrdinky projektu Markétina dopravní výchova.

Základy dopravní výchovy získává dítě doma. „To, jak se dítě bude chovat v silničním provozu, je zejména na rodičích. Od nich získá návyky fungování ve venkovním prostředí,“ uvádí Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti. „Rodiče musí dbát na to, aby dítě bylo správně připoutané, aby při jízdě na kole mělo přilbu, musí s ním přecházet jen na zelenou. Je potřeba s ním mluvit o nebezpečí, které na něj v provozu číhá, učit ho při každé příležitosti. A při zábavě to jde většinou snáz. Proto jsme vytvořili deskovou hru, díky níž budou rodiče s dětmi trávit čas a současně si s nimi procvičí základní témata související s bezpečností dopravního provozu,“ říká Polák.

Desková hra obsahuje figurky, kterými se hráči podle pravidel silničního provozu pohybují po plánku města. Vyzkouší si pohyb chodce, cyklisty i motoristy, přičemž je jednotlivé role zavedou do běžných dopravních situací, které se kvůli nepozornosti mohou snadno stát nebezpečnými. „Pomocí figurek a karet s dopravními značkami je možné připravit různé situace, které dítě musí vyřešit – kdo projede křižovatkou první, kdo má přednost, jestli se osoba pohybuje po správné straně a podobně,“ popisuje Markéta Novotná, metodička dopravní výchovy. Připraveno je několik herních zadání, odkud kam a podle pravidel se má hráč dostat. Další úkoly mohou vymýšlet rodiče, prarodiče i starší sourozenci. Podle Markéty Novotné se u hry zabaví celá rodina. „S nejmenšími dětmi mohou rodiče poznávat na principu hry loto dopravní značky. S těmi stejnými značkami pak starší děti mohou hrát pexeso případně pexetrio, což není nic jiného než hledání trojic,“ říká Novotná.

Naučná hra vznikla pro potřeby Libereckého kraje. „Děti jsou nejohroženější účastníci silničního provozu, a práce s nimi je proto nesmírně důležitá. Snažíme se doplňovat a rozvíjet dopravní výchovu, která probíhá ve školách a na dětských dopravních hřištích a žáky připravuje na role odpovědnějších chodců, cyklistů, řidičů, motorkářů i spolujezdců,“ dodává Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje odpovědný za resort dopravy.

Desková hra byla vytvořena v rámci projektu Markétina dopravní výchova. Díky projektu vznikla celá řada potřebných materiálů, jako jsou pracovní listy, omalovánky, časopisy a další pomůcky, které využijí nejen učitelé, děti, ale i jejich rodiče. Vše o projektu je na webu www.dopravnivychova.cz.

Ohodnoť článek

Štítky výchova, Škola hrou, Tým silniční bezpečnosti, vzdělání, děti, desková hra, silniční provoz, projekt, Liberecký kraj, Jan Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Markétina dopravní výchova má novou deskovou hru. Děti si díky ní vyzkouší provoz nanečisto | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.