Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyšší náklady, dražší jízdné. Zastupitelé schválili nový ceník jízdného v MHD, začne platit od května

Zastupitelé v úterý odsouhlasili nový ceník jízdného v MHD v Jihlavě platný od 1. května 2022. Také Dopravní podnik města Jihlavy musí reagovat na situaci na energetickém trhu. Veškeré vstupní energie výrazně zdražily a také práce řidičů a zaměstnanců podniku je výrazně dražší než před 12 lety.

„Poslední výrazná změna tarifu proběhla u časových předplatných jízdenek v roce 2009 a u jednotlivého jízdného v roce 2010. Ke zvýšení cen jízdního tedy nedošlo více než 12 let,“ sdělila v tiskové zprávě jihlavského magistrátu Aneta Hrdličková.

Nově schválený tarif počítá se zvýšením cen především v rámci jednotlivého jízdného. Zavedením platby bankovní kartou ale ve srovnání se současností zlevňuje prodej jízdenek u řidiče. U časového jízdného je zvýšení ceny u nejvíce využívaných předplatných kuponů pro vnitřní pásmo minimální. U roční jízdenky je zvýšení jen o 6,6  % z 3 750 Kč na 3 990 Kč.

Současná situace je kritická, zdražení jízdného v MHD bude zřejmě nevyhnutelné, říká jihlavská radnice

Dramatické zdražení elektřiny, plynu a nyní nafty podle všeho povede jihlavský dopravní podnik k nepopulárnímu kroku - zdražení jízdného. Toto opatření musí projednat a schválit zastupitelstvo města.

Žákovská jízdenka zůstává pro děti do 15 let zachovaná za cenu, kterou zastupitelé snížili od loňského prvního září, tedy na 730 Kč/rok. „Největší diskuzi vedli zastupitelé o seniorském jízdném. Nakonec bylo schváleno navýšení ceny roční seniorské jízdenky ze stávajících 120 korun na 365 korun,“ doplnila Hrdličková.

O něco dražší bude i jízdné s elektronickou peněženkou na Jihlavské kartě. Z 8 korun se zvýší na 10, z 12 na 16 a ze 14 na 19 korun podle počtu projetých zastávek.

Dopravní podnik od 1. května zavede v Jihlavě také novou papírovou přestupní půlhodinovou jízdenku, která vyjde na 22 korun, tato jízdenka nahradí stávající papírovou jízdenku na 5 a více zastávkových úseků, která byla ovšem nepřestupní.  

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlava

Štítky Jihlava, doprava, jízdné, zdražení, MHD, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Vyšší náklady, dražší jízdné. Zastupitelé schválili nový ceník jízdného v MHD, začne platit od května | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.