Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlava dala spočítat auta vjíždějící do města. Průzkum vyjde na 660 tisíc korun

Jihlava nechala ve čtvrtek 23. září spočítat všechna auta, která vjela do města a vyjela z něj. Firma, která zakázku získala, snímala od 5:00 do 23:00 kamerami na všech důležitých silnicích registrační značky vozidel a zaznamenávala čas jejich průjezdu. Data městu pomohou při plánování změn v organizaci dopravy a parkování, řekl novinářům radní Jaroslav Vymazal (ODS). Za průzkum město zaplatí 660 tisíc korun.

Jihlava už má podle Vymazala detailní analýzu všech míst pro parkování. „Chybí nám ještě data, která jsou velmi důležitá, a sice kolik aut do města denně vjíždí a zda jsou ta auta tranzitní, čili městem jenom projíždí, a kolik aut zůstává ve městě a na jak dlouho," uvedl radní Jaroslav Vymazal. Podle zaznamenaných registračních značek se dá určit, odkud auto přijelo a kam se případně zase vrací. Vymazal podotkl, že údaje podléhají ochraně a automaticky se potom mažou.

Průzkum se měl uskutečnit už před dvěma lety. Nejdřív se podle Vymazala termín posunul na jaro kvůli technickému problému, další odklady byly kvůli koronavirové epidemii. Uvedl, že podle stanovené metodiky se dá tento průzkum udělat v určitý čas na jaře nebo v tomto období. „Takže se nám to konečně povedlo. Ta data bychom měli mít asi do měsíce," řekl.

Provoz se pořád zvyšuje. „Aby ta mobilita byla rychlá, příjemná, bezpečná, tak je potřeba ji dělat i z toho pohledu, aby byla udržitelná," uvedl Vymazal. Podle něj je potřeba vytvořit dobré podmínky i pro chůzi, protože řadu cest po městě mohou lidé absolvovat pěšky nebo na kole, velkou roli hraje MHD. Radní uvedl že v jednapadesátitisícové Jihlavě je jen osobních aut registrovaných 26 tisíc. „Pokud bychom používali auto všichni a na všechny cesty, tak se nepohneme," řekl radní. Uvedl, že třeba v Mnichově je procento aut na obyvatele nižší.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, automobilová, správa, Jihlava, průzkum, doprava, Jaroslav Vymazal, ODS, Mnichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava dala spočítat auta vjíždějící do města. Průzkum vyjde na 660 tisíc korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.