Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Policistům při dnešní kontrole řidičů na Havlíčkobrodsku pomáhal i vrtulník

Deset policejních hlídek dnes dopoledne kontrolovalo řidiče na přibližně padesátikilometrovém úseku mezi obcí Štoky a Golčovým Jeníkovem na Havlíčkobrodsku. Hlídky využily mimo policejního motocyklu i vůz Škoda Octavia se speciálním vybavením pro skrytý dohled - auto není označeno jako policejní, ale je vybaveno technikou pro zjišťování přestupků. Provoz monitoroval také vrtulník. Do 11 hodin policisté nezjistili závažnější dopravní přestupky.

Je to hlavně preventivní akce. Řidiči vidí masivní nasazení hlídek a chovají se opravdu slušně. Kromě několika drobných pokut za nedostatky v technickém stavu vozidel jsme nezjistili závažnější dopravní přestupky. V běžném provozu máme s touto silnicí zcela jiné zkušenosti,“ řekl novinářům havlíčkobrodský dopravní policista David Hospodka.

Na silnici I/38 se policisté zaměřili hlavně proto, že na Havlíčkobrodsku se loni na této frekventované komunikaci stala každá sedmá dopravní nehoda.  „Řidiči na ní často nerespektují dopravní značení. Porušují zejména zákazy předjíždění a pak dochází k čelním střetům, které většinou končí tragicky,“ řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Na silnicích Vysočiny zemřelo při dopravních nehodách od začátku roku do konce dubna sedm lidí. Loni to bylo ve stejné době 11 lidí. Nejčastějšími příčinami dopravních nehod je nepřiměřená rychlost v kombinaci se způsobem jízdy a nedání přednosti v jízdě. „Někteří také zbytečně riskují, což je patrné při předjíždění v zatáčkách, horizontech či zákazech předjíždění,“ řekla mluvčí.

Kromě běžné techniky využívají dopravní policisté na Vysočině při dopravně bezpečnostních akcích i běžných kontrolách tři vozy Škoda Superb, dvě auta Volkswagen Passat a pět vozů Škoda Octavia speciálně vybavených pro skrytý dohled.

Dnešní dopravně bezpečnostní akce byla letos jednou z prvních kontrol s takto masivním nasazením techniky. Podobné akce budou pokračovat po celou hlavní turistickou sezonu na různých místech Kraje Vysočina.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky okres Havlíčkův Brod, silnice, technika, Škoda Octavia, Golčův Jeníkov, Štoky, dopravní nehoda, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policistům při dnešní kontrole řidičů na Havlíčkobrodsku pomáhal i vrtulník | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.