Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Žďár nad Sázavou v srpnu oslaví 30 let od zapsání Zelené hory do seznamu UNESCO, zazpívá Vojtěch Dyk

Žďár nad Sázavou v srpnu připomene 30 let od zapsání poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Program bude 16. srpna v poutním areálu a u zámku pod ním. Vrcholit bude koncertem Vojtěcha Dyka, který se uskuteční na pontonu na hladině Konventského rybníka a večerním videomapingem připomínajícím historii památky, řekl Petr Sedlák z městského odboru školství a kultury.

Kopec pod Zelenou horou opět zabrali berani. Budou spásat trávu na více než dvou hektarech

Zhruba třicet beranů se v úterý 16. května opět vrátilo na kopec pod Zelenou horou ve Žďáru nad Sázavou. Zvířata zde pastvou pomáhají vracet svahu Zelené hory podobu louky. Ubyly náletové dřeviny i vysoká tráva třtina křovištní, která se tam dřív...

Oslavu připravuje město ve spolupráci se zámkem Kinských a římskokatolickou farností, která se o poutní areál stará. „Budeme začínat ve dvě hodiny (po poledni) programem, který bude na terase před kavárnou, před vstupem do Muzea nové generace,“ řekl Petr Sedlák. Na terase u zámku budou hudební vystoupení i tvůrčí dílny.

Koncert Vojtěcha Dyka s klavírním doprovodem na hladině rybníka mezi zámkem a Zelenou horou začne ve čtvrt na osm. Videomaping pak bude na Zelené hoře promítaný z ambitu na jednu z členitých stěn kostela každou půlhodinu do nočních hodin. „Videomaping se vyrábí pro tuto událost,“ podotkl Sedlák. Výstava v ambitu Zelené hory přiblíží nedávné restaurátorské práce prováděné při obnově památky. Vznikla ve spolupráci s restaurátorem Tomášem Raflem.

Seznam UNESCO zrušil hřbitov

Stejný den bude město hostit odbornou konferenci se zaměřením na význam značek UNESCO a Evropské dědictví (European Heritage Label - EHL). Označení EHL získal Žďár nad Sázavou letos díky zapojení do mezinárodního projektu, který se věnuje cisterciáckým kulturním krajinám. Žďárský cisterciácký klášter byl zrušený po roce 1784, areál pak začal sloužit jako zámek.

Kostel na Zelené hoře, dílo architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla, byl vysvěcen 27. září 1722. Rozkvět poutního místa přerušil požár v roce 1784. Tehdejší správa povolila opravy pod podmínkou, že kostel bude sloužit jako pohřební. Hřbitov byl zrušený v 90. letech minulého století v důsledku zapsání památky do seznamu UNESCO. Výbor pro světové dědictví UNESCO schválil zařazení kostela na tento prestižní seznam v roce 1994.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky Zelená hora, UNESCO, Santini, kultura, Vojtěch Dyk, videomapping, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďár nad Sázavou v srpnu oslaví 30 let od zapsání Zelené hory do seznamu UNESCO, zazpívá Vojtěch Dyk | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.