Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Velké Meziříčí chce upravit plochu po továrně Svit. Místo parkoviště mohou být byty nebo kanceláře

Radnice ve Velkém Meziříčí na Žďársku připravuje urbanistickou soutěž na tříhektarové území v sousedství náměstí. Architekti budou navrhovat možné budoucí využití této lokality, kde dřív byla velká kožedělná továrna Svit.

Plocha u řeky Balinky zatím slouží jako provizorní parkoviště. Městu patří dvě třetiny pozemků, zbývající vlastní soukromá společnost. Uspořádání soutěže na územní studii Svit už schválila rada města. Soutěž by mohla být vyhlášená v květnu.

Soutěž se bude týkat celého území, zadání architekty moc omezovat nebude. „Umíme si představit, že to bude plocha pro rekreaci, že to bude plocha, kde mohou vzniknout například budovy s funkcí administrativní, s možností umístění občanské vybavenosti, kde mohou být třeba startovací byty," uvedl starosta Alexandros Kaminaras (nestraník za Společně VM). Zachované tam také může být parkování aut.

Atraktivní zadání pro architekty

Získané návrhy by podle starosty měly posílit funkci centra města. „Je to podle mě velmi atraktivní zadání pro architekty, a těšíme se na to, co z toho vypadne," uvedl. Následná proměna celé plochy bude podle jeho předpokladu dlouhodobá záležitost.

Nad možným využitím pozemků u náměstí ve Velkém Meziříčí se už zamýšleli studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze. Výstava tří desítek návrhů budoucích architektů byla ve městě před dvěma lety. Starosta uvedl, že tyto práce budou v podkladech soutěže.

Velkomeziříčská radnice teď dokončuje přípravy na rekonstrukci náměstí, která by měla začít příští rok zjara. Podle dosavadních předpokladů to bude akce s náklady okolo 150 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto www.concentus-moraviae.cz

Štítky náměstí, Velké Meziříčí, plány, parkování, soutěž, Svit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké Meziříčí chce upravit plochu po továrně Svit. Místo parkoviště mohou být byty nebo kanceláře | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.