Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na Žďársku se ještě mohou hlásit brigádníci na kosení chráněných luk. Potřeba budou hlavně v září

Na Žďársku se ještě mohou hlásit brigádníci na letošní kosení trávy na chráněných loukách. Sdružení Krajina sídlící v Počítkách zajišťuje kosení přibližně 140 hektarů pozemků, jde převážně o podmáčené louky v CHKO Žďárské vrchy. Seznam pracovníků na sekání, hrabání a vyvážení trávy by sdružení potřebovalo doplnit hlavně na září, řekla Kateřina Marečková ze spolku Sdružení Krajina.

S kosením pomáhá obvykle od června do září okolo čtyř desítek brigádníků, přidávají se i někteří živnostníci a zemědělci. Možnost výdělku často využívají vysokoškoláci, kteří by ještě v září mohli mít čas, uvedla Marečková. Podotkla, že pomocníkům by mělo být víc než 18 let, protože jde o těžkou práci. Louky kosí ručně vedenou sekačkou, případně křovinořezem. Podrobné podmínky jsou na webu spolku.

Chráněné louky se podle Marečkové kosí jednou za sezonu, některé i dvakrát. Je to důležité kvůli tomu, aby na nich byl zachovaný prostor pro vzácné druhy živočichů a rostlin, které z krajiny mizí. Podmáčené louky jsou důležité také kvůli zadržování vody.

Vycházky pro veřejnost 

Pro trávu z podmáčených luk hledalo Sdružení Krajina dlouhou dobu vhodné využití, například pro dobytek nemá potřebnou krmnou hodnotu. Letos dotáhne do konce projekt, díky němuž bude tráva po slisování na peletky sloužit k vytápění základní školy v Herálci. Spolupracuje na tom s obcí, pražským ČVUT a žďárskou firmou ProPelety.

Sdružení Krajina zve veřejnost také na vycházky, které lidem cenné lokality přiblíží. V sobotu 3. června se mohou jít zájemci s ochránci přírody na Odranec u Věcova na Žďársku podívat na pastvinu s ovcemi a na louku, na níž rostou rosnatky. Vidět tam lze i další druhy mokřadních rostlin a živočichů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto valasskeklobouky.cz

Štítky sečení, louka, příroda, brigáda, dobrovolníci, Žďársko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Žďársku se ještě mohou hlásit brigádníci na kosení chráněných luk. Potřeba budou hlavně v září | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.