Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Detektor kovu našel rozbušky, hlásila žena na lince 158. Podívejte se na likvidaci 77 granátů

, aktualizováno 3. října 2021, 20:11

Policisté v sobotu 2. října kolem půl druhé odpoledne na lince 158 přijali oznámení od ženy, která v lese u obce Vlachovice u Nového Města na Moravě našla válečnou munici. Na místo byli přizváni službu konající policejní pyrotechnici.

„Z oznámení vyplývalo, že se v této lokalitě pohybovala žena, která pomocí detektoru kovu v lesním porostu, zhruba deset centimetrů pod povrchem, nalezla několik silně zkorodovaných rozbušek. Místo nálezu munice bylo proto neprodleně zajištěno proti vstupu nepovolovaných osob hlídkou Obvodního oddělení Nové Město na Moravě. Na místo byli přizváni službu konající policejní pyrotechnici. Po příjezdu pyrotechnika byla prvotním ohledáním nalezena silně zkorodovaná munice pocházející pravděpodobně z období II. světové války, a to zhruba čtyřicet ručních granátů a dalších několik roznětek," popsala Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Na místě přítomný pyrotechnik rozhodl o přerušení prací, vytyčení a zajištění bezpečného perimetru a nepřetržitého střežení místa nálezu do nedělních ranních hodin. Důvodem byla obava, že se v místě může nacházet nodem vyšší počet munice a manipulace s ní ve večerních hodinách, kdy je výrazně snížená viditelnost, by byla obrovským rizikem.

„Na dnešní dopoledne bylo naplánováno pokračování prací, které spočívaly v provedení dalšího pyrotechnického průzkumu, na základě jehož výsledku bude rozhodnuto o dalším postupu. V neděli dopoledne v 10 hodin se na místo dostavily všechny složky IZS a po rozdělení sil a prostředků byl zajištěn bezpečný perimetr a střežení určeného prostoru před vstupem nepovolaných osob během realizace průzkumu. O celé události byl vyrozuměný starosta obce. Provedeným pyrotechnickým průzkumem s využitím těžké techniky (speciálního bagru) byla nalezeno velké množství níže vojenské munice," jmenuje dále Čírtková.

Podle ní šlo o 77 ručních granátů československé výroby, jednalo se o útočné ruční granáty RG 34, které byly řízeným odpalem zlikvidovány na místě. Pyrotechnici nalezli dalších 87 kusů ručních granátů RG 31 polské výroby - tyto granty byly z místa odvezeny k jejich následné likvidaci. Kromě granátů se na místě nacházelo 127 kusů rozněcovačů RG 31 a jejich likvidace byla také provedena na místě.

„Na základě posouzení ze strany policejních pyrotechniků s částí vojenské munice nebylo možné z důvodu její nestálosti manipulovat, a proto bylo pyrotechnikem v průběhu průzkumu rozhodnuto o její likvidaci přímo na místě, kdy likvidace byla provedena třemi řízenými výbuchy, v časovém rozmezí mezi a 12:35 - 14:40 hodin. Před jejich provedením byly ze strany místní samosprávy vyrozuměni obyvatelé obce Vlachovice tak, aby byla zajištěna jejich bezpečnosti a jejich majetku. Zásah si nevyžádal potřebu evakuace obyvatel," dodává Dana Čírtková.

Likvidace válečné munice proběhla beze škody na zdraví a majetku osob i složek IZS. Dotčený pozemek byl po likvidaci munice upraven a předán majitelce pozemku.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky detektor, likvidace, válka, rozbuška, granát, video, pyrotechnik, Nové Město na Moravě, Vlachovice, průzkum, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Detektor kovu našel rozbušky, hlásila žena na lince 158. Podívejte se na likvidaci 77 granátů | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.