Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Opravy železnice ze Žďáru přes Bystřici do Tišnova stály 51 milionů. Měsíční výluka dnes končí

Opravy jednokolejné tratě mezi Žďárem nad Sázavou a jihomoravským Tišnovem stály podle Správy železnic 51 milionů korun. Měsíční výluka v úseku Nedvědice - Tišnov skončí 30. září, tedy dnes. Kvůli opravám mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Rožnou byla výluka letos v dubnu.

Přibližně 60 kilometrů dlouhá železnice prochází Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem. „Na trati kromě pravidelné údržby průběžně probíhají komplexní opravy dílčích úseků tak, aby trať vyhovovala bez omezení všem parametrům bezpečnosti," sdělila mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Uvedla, že tato regionální trať má zásadní význam pro dopravní obslužnost Kraje Vysočina i sousedního Jihomoravského kraje.

Práce na dvou úsecích železnice začaly podle webu správy vloni. Opravy mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Rožnou, jejichž součástí byla i výměna kolejového roštu, podbití a svaření do bezstykové koleje, stály 41 milionů korun. Mezi Nedvědicí a Tišnovem pracovníci opravují propustky a mosty, za což Správa železnic zaplatí deset milionů korun.

První vlak vyjel v roce 1905

Starosta osmitisícové Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska (ČSSD) považuje regionální železnici za důležitou. „V nákladní dopravě jednoznačně, teď zrovna tam nakládají dřevo," řekl Karel Pačiska. Doplnil to, že město je poslední roky napojené na dopravní systém sousedního Jihomoravského kraje, aby lidé při cestě přes hranice krajů nemuseli mít dvě jízdenky.

Na železnici Žďár nad Sázavou – Nové Město na Moravě – Tišnov vyjel první vlak v roce 1905. Rychlíky ale mezi Žďárem nad Sázavou a Tišnovem jezdí po novější trati přes Křižanov, která byla mezi Brnem a Havlíčkovým Brodem celá zprovozněná v roce 1953. Nová dráha mezi Brnem a Tišnovem a mezi Žďárem nad Sázavou a Havlíčkovým Brodem byla vedená převážně podél tehdejších lokálek, úsek mezi Tišnovem a Žďárem nad Sázavou byl ale postavený ve zcela jiné trase.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barbora Drozdová

Štítky ČR, železnice, Žďársko, Tišnov, Žďár nad Sázavou, Bystřice nad Pernštejnem, Správa železniční dopravní cesty, Nedvědice, Rožná, Nové Město na Moravě, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy železnice ze Žďáru přes Bystřici do Tišnova stály 51 milionů. Měsíční výluka dnes končí | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.