Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysočina má nejkrásnější nádraží v ČR! Titul získávají Rozsochy na Žďársku

Obec Rozsochy na Žďársku může slavit. Dnes odpoledne se totiž ukázalo, že má nejkrásnější nádraží v ČR. Titul Nejkrásnější nádraží České republiky se udílel dnes v sídle Senátu Parlamentu ČR ve Valdštejnském paláci.

Soutěž probíhá pod záštitou předsedy Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Miroslava Nenutila a děkana ČVUT v Praze Fakulty dopravní Pavla Hrubeše.

V tomto roce veřejnost navrhla celkem 67 stanic. Do finále postoupily Božejovice, Čeladná, Čelákovice, Frýdlant nad Ostravicí, Harrachov, Kouty nad Desnou, Kynšperk nad Ohří, Rozsochy, Slezské Rudoltice a Železná Ruda-Alžbětín. Vítěze z nich opět volila veřejnost. Celkem bylo přijato 11457 platných hlasů, 10195 na webu a 1262 z hlasovacích archů.

A jak to celé dopadlo? Nejkrásnějším nádražím roku 2019 se stávají Rozsochy v Kraji Vysočina s celkovým počtem 2578 platných hlasů. Převzaly štafetu od loňského vítěze, stanice Blíževedly na Českolipsku. Stříbro získaly Čelákovice s 1882 hlasy a bronz Slezské Rudoltice s 1758 hlasy. Cenu generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty převzala stanice Karlštejn přímo z rukou generálního ředitele SŽDC Jiřího Svobody.

Letos byla poprvé udělena cena Osobnosti ročníku. Získala ji paní výpravčí Milena Vyčítalová za mnohaletou obdivuhodnou péči o květinovou výzdobu středomoravských stanic, kde působila. „Nádražní budovy jsou pro cestující mířící na vlak vždy jejich prvním kontaktem s železnicí. A stejně jako v jiných případech hraje při tomto setkání důležitou roli první dojem. Jsme si toho dobře vědomi a vedle rekonstrukcí tratí a stanic se zaměřujeme také na zlepšování stavu výpravních budov. Často jim navíc navracíme historickou podobu, o kterou přišly při předchozích úpravách. Velký počet návrhů na nejkrásnější nádraží svědčí o tom, že jsme se vydali správnou cestou a občané řady měst jsou na svá nádraží hrdí,“ říká generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Svoboda.

Pořadatelé udělili Cenu souznění za spolupráci a výjimečné počiny při obnově nebo provozu objektů. Obdržely ji zastávka Černošice a stanice Nižbor a Podbořany. „Převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty spustil nebývalou vlnu rekonstrukcí. Těší nás sledovat, že se v řadě případů daří tyto rekonstrukce provádět se zapojením obcí a projektovat i přes stále přísnější normy s maximálním citem – výsledkem jsou další krásná nádraží pro nás, cestující. Věříme, že celkově lepší stav nádraží bude motivovat všechny zúčastněné k další péči o ně,“ říká Zdeněk Michl, předseda spolupořadatele, spolku ŽelPage.

Nádraží Rozsochy
Poklidné nádraží je umístěno na kraji obce Rozsochy v malebné krajině Vysočiny. Cestující si vychvalují jeho kouzlo. „Je čisté a s příjemnou atmosférou. Tato slova naštěstí patří i pro jeho návštěvníky, cestující. V zimě se tu projevuje drsnější ráz krajiny, v létě se jedná o nejkrásnější místo na světě. Houkání vlaků je slyšet na kilometry daleko."

Zdroj: nejnadrazi.cz

Foto nejnadrazi.cz

Štítky Česko, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Senát Parlamentu ČR, Správa železniční dopravní cesty, Rozsochy, generální ředitel, Miroslav Nenutil, Čelákovice, České vysoké učení technické v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina má nejkrásnější nádraží v ČR! Titul získávají Rozsochy na Žďársku | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.