Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bazén v Moravských Budějovicích potřebuje opravu, jinak zůstane zavřený

Plavecký bazén venkovního koupaliště v Moravských Budějovicích na Třebíčsku přichází denně asi o deset metrů krychlových vody. Kde je závada, se nepodařilo zjistit. Příští rok možná zůstane zavřený. Potřebuje rekonstrukci, kterou projektanti odhadli na 37 milionů korun, což takřka odpovídá veškerým výdajům na investice asi sedmitisícového města. Bez dotací si opravu nebude moci dovolit, řekl starosta Vlastimil Bařinka (Sdružení občanů M. Budějovice).

Kromě bazénu na koupališti potřebuje obnovu za asi 20 milionů korun bazén v Základní škole Havlíčkova, kam jezdí na hodiny plavání i děti zhruba ze 14 okolních obcí. Má prorezavělou vanu a špatnou filtraci vzduchu, nevyhovující sociální zázemí a šatny. Bazén je podle Bařinky v provozu takřka 30 let. Poslední větší údržbu podstoupil v roce 2005, když město investovalo asi 1,7 milionu. I přes nedostatky bude podle Bařinky v následujícím školním roce bazén v provozu. Možná ale také poslední rok. Pak by se musela výuka plavání konat v Třebíči. Pro školy v obcích na jihu okresu by to ale znamenalo dlouhé dojíždění. Například z Jemnice je to do Třebíče asi 45 kilometrů.

Mimo provoz už je několik let bazén v místní mateřské škole. Letos nechala radnice zpracovat projekt na jeho obnovu. Stála by víc než sedm milionů. „Pokud bychom všechny bazény měli investovat ze svého, nebudeme ve městě tři nebo čtyři roky dělat nic jiného," řekl starosta Vlastimil Bařinka. Město přitom plánuje stavbu nové infrastruktury v lokalitě Mexiko, nové veřejné osvětlení či opravu chodníků a mostu.

Na provozu koupaliště, které za loňskou sezonu navštívilo 22 tisíc lidí, město ročně ztrácí 1,5 až 1,8 milionu korun. Koupaliště bude podle starosty lidem přístupné ještě asi tři týdny. „Pak bazén vypustíme a budeme shánět dotace a firmu, která to udělá," řekl starosta. Nepodaří-li se to, připustil, že příští rok bazén po 32 letech možná v provozu nebude.

Autoři | Foto www.vysocina.eu

Štítky bazén, Moravské Budějovice, oprava, Vlastimil Bařinka, koupaliště, okres Třebíč, Třebíč, Mexiko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bazén v Moravských Budějovicích potřebuje opravu, jinak zůstane zavřený | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.