Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysočina podpořila dostavbu Dukovan. Jeden nebo dva bloky jsou potřeba, řekl Běhounek

Zastupitelé Kraje Vysočina na včerejším zasedání podpořili záměr na stavbu jednoho až dvou nových jaderných bloků elektrárny Dukovany a požadují uspíšení přípravy těchto projektů. Pro usnesení zvedlo ruku všech 41 přítomných členů zastupitelstva. Krajská předsedkyně Strany zelených Hana Konvalinková, která vystoupila jako host, žádala, aby se kraj zároveň připravoval na variantu, že Dukovany mohou být uzavřeny. Za její návrh se ale nikdo ze zastupitelstva nepostavil.

Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) připomněl, že názor krajského zastupitelstva je v této věci konzistentní řadu let. „Je potřeba, aby v uvedené lokalitě ta diskutovaná výstavba jednoho, nebo případně dvou bloků byla realizována,“ uvedl.

Podporu dalšímu provozu Dukovan v debatě vyslovili zástupci komunistů, lidovců i ODS. Za iniciativu kraje poděkoval zastupitel za ČSSD a místostarosta Třebíče Vladimír Malý. „Protože pro naše město i pro celý region, pokud by došlo k uzavření elektrárny Dukovany, tak by to mělo katastrofický důsledek,“ řekl. Elektrárna je významným zaměstnavatelem, navázány jsou na ni další firmy.

Návrh bez odezvy 

„Podle mého názoru kraj zcela nekriticky podporuje jedno jediné řešení,“ uvedla Konvalinková. Podle ní není jisté, zda bude prodloužena životnost starých bloků, a to z technických, bezpečnostních i ekonomických důvodů, a jestli dojde na stavbu nových. „V současné době se ve světě více jaderných elektráren uzavírá, než kolik se jich staví,“ prohlásila. Její návrh, aby kraj nechal vypracovat strategický adaptační plán regionu pro případ uzavření elektrárny, ale zůstal bez odezvy.

Dukovanská elektrárna má čtyři bloky, který byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. Podle firmy ČEZ by technicky měly být připraveny na dalších 20 let provozu, a pak by měly být nahrazeny jedním až dvěma novými bloky.  Definitivní rozhodnutí o stavbě dalších bloků Dukovan však zatím nepadlo, hlavně kvůli nevyjasněným zdrojům financování.

Kraj Vysočina vedou od loňských voleb sociální demokraté s hnutím ANO, ODS a Starosty pro Vysočinu. Další místa v zastupitelstvu mají lidovci, komunisté a koalice SPD a SPO.

Autoři | Foto www.oenergetice.cz

Štítky Kraj Vysočina, Dukovany, Jiří Běhounek, elektrárna, Hana Veronika Konvalinková, Strana zelených, ČSSD, ODS, Vladimír Malý, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina podpořila dostavbu Dukovan. Jeden nebo dva bloky jsou potřeba, řekl Běhounek | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.