Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Moravské Budějovice hodnotí první architektonickou soutěž. Řeší mateřskou školu

Moravské Budějovice na Třebíčsku do několika týdnů zveřejní výsledky první architektonické soutěže, kterou uspořádaly. Řeší stavební úpravy Mateřské školy Husova s cílem rozšířit její kapacitu o jednu třídu. V soutěži je 24 návrhů, řekl místostarosta asi sedmitisícového města Jan Švaříček (nestraník).

Moravskobudějovická mateřská škola je určená pro 235 dětí, třídy má ve třech budovách. Pracoviště v Husově ulici se dvěma třídami je podle Švaříčka v nejhorším technickém stavu. Když začalo město řešit jeho rekonstrukci, ukázalo se, že bez zásadní úpravy se to neobejde. „Vlastně jsme zjistili, že kdybychom školku poctivě rekonstruovali, tak by z ní nic nezbylo, jen obvodové zdi," řekl Jan Švaříček.

Školní budovy jsou podle něho ty nejdůležitější veřejné prostory města, když se v nich utváří hodnoty dětí, včetně estetických. I kvůli tomu chtělo město kvalitní architektonický návrh. „Původně jsme myslili, že oslovíme třeba jen tři (architektonická) studia. Ale narazili jsme na zákon o veřejných zakázkách, protože ten projekt samotný je tak drahý, že jsme to nemohli zadat jen třem, ale museli jsme jít otevřenou cestou. A pokud chcete oslovit architekty otevřenou cestou a nejít na cenu, ale na kvalitu, tak jediná cesta je architektonická soutěž," uvedl Švaříček. Na odměnách v soutěži město rozdělí 450 tisíc korun.

Buď novostavba, nebo přestavba 

Očekávané náklady na stavbu jsou 48 milionů korun. Architekti mohli ve svých návrzích řešit zadání buď novostavbou, nebo přestavbou objektu. „Dvě třetiny návrhů pracovaly se současnou dispozicí, kde tedy stejně většinu zbouraly, nechaly pár funkčně zajímavých zdí," dodal Švaříček. Vítěz soutěže zpracuje do roka projektovou dokumentaci. Nejdřív bude možné začít stavět v roce 2026.

Školka vznikla spojením dvou kdysi soukromých vil. Podle Švaříčka nebyla její dispozice od začátku pro provoz mateřské školy vhodná.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto firmy.cz

Štítky ČR, správa, stavby, architektura, Moravské Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Lauer

Proč je na fotce MŠ Fišerova?

Pondělí, 13. května 2024, 23:25Odpovědět

Moravské Budějovice hodnotí první architektonickou soutěž. Řeší mateřskou školu | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.