Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Dukovanech zvýšili energetici tepelný výkon třetího bloku. Dodá víc elektřiny

V Jaderné elektrárně Dukovany zvýšili energetici poprvé tepelný výkon jednoho bloku na 1475 megawattů (MW), což je o 2,3 procenta víc než doposud. Je to blok číslo tři. Stejné úpravy se firma ČEZ chystá udělat na zbývajících třech blocích. Roční výroba elektřiny Dukovan by pak mohla vzrůst o 0,3 terawatthodiny (TWh), sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Vloni dodala dukovanská elektrárna do sítě 14,3 TWh elektrického proudu.

Teplota vody na výstupu z reaktoru třetího bloku teď stoupla přibližně o dva stupně na 300,4 stupně Celsia. Blok měl zatím elektrický výkon 500 MW, zvýšením tepelného výkonu se v optimálních podmínkách může dostat až na 511 MW.

„Ještě letos chceme zvýšit výkon na nový standard v rámci odstávek druhého a na konci roku i prvního výrobního bloku. Projekt bychom chtěli dokončit příští rok," uvedl ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín. Pokud elektrárna projde úspěšně všemi testy, mohla by její výroba elektřiny stoupnout o 300 tisíc MWh od příštího roku.

V Dukovanech skončila plánovaná odstávka bloku. Nevyráběl od 19. ledna

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila plánovaná odstávka třetího bloku spojená s výměnou části paliva, pravidelnou kontrolou a údržbou zařízení. Elektřinu tento blok nedodával do sítě od 19. ledna, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. V provozu...

Zvýšení výkonu třetího reaktorového bloku Dukovan podle firmy ČEZ předcházely několikaleté přípravy zahrnující detailní propočty a analýzy bezpečnostních parametrů a modernizaci technologických i bezpečnostních systémů. Spotřeba paliva se tím podle firmy nezvýší.

V Dukovanech teď vyrábí všechny čtyři bloky a v Temelíně jeden blok. Druhý temelínský blok je odstavený kvůli výměně paliva a servisu zařízení. Firma ČEZ připravuje v Dukovanech stavbu nového jaderného zdroje, vybírá dodavatele. První nový reaktor by tam měl být spuštěný v roce 2036.

„Zdánlivě malé změny parametrů nám přinesou stovky tisíc megawatt elektřiny ročně. Příprava na provoz se zvýšeným výkonem vyžadovala potvrzení bezpečnostních analýz, ale nebyly nutné žádné rozsáhlé investice," uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Po spuštění v letech 1985 až 1987 měly bloky Jaderné elektrárny Dukovany elektrický výkon 440 MW. Před patnácti lety zvýšili energetici pomocí modernizací zařízení a s využitím rezerv instalovaný výkon každého dukovanského bloku na 500 MW. V Temelíně elektrický výkon obou bloků stoupl z 981 MW na současných 1086 MW.

Dukovanská elektrárna baví i informuje. Už 30 let vydává zpravodaj, zmapoval třeba návštěvu Václava Havla

Už třicet let čtenáře baví a informuje zpravodaj, který vydává elektrárna v Dukovanech na Třebíčsku. První číslo vyšlo v únoru 1994 a do této doby bylo do schránek obyvatel, úřadů a institucí ve dvacetikilometrovém pásmu v okolí elektrárny...

„Modernizacemi našich jaderných elektráren se nám obrazně podařilo vybudovat velkou uhelnou elektrárnu či menší jaderný blok. A aktuální zvýšení výkonu v Dukovanech odpovídá tomuto trendu," uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Prioritou je podle něj bezpečnost. „Nikdy bychom nepřistoupili k takovému kroku bez potvrzení bezpečnostních parametrů," uvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, energie, jaderná, ČEZ, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech zvýšili energetici tepelný výkon třetího bloku. Dodá víc elektřiny | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.