Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z Vysočiny budou soutěžit o titul Historické město roku Moravské Budějovice

Z Vysočiny se budou o titul Historické město roku 2023 ucházet Moravské Budějovice na Třebíčsku. Město se letos do soutěže v tomto kraji přihlásilo jediné. Podle hodnotící komise splnilo všechny podmínky a postupuje do celostátního kola, sdělila Ilona Ampapová z telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

Hodnoticí komise navštívila Moravské Budějovice minulý týden. Nesledovala pouze to, co se podařilo vloni. „Dle pravidel soutěže jsou předmětem hodnocení i proměny města v uplynulému desetiletí. V tomto období doznala velkých změn řada historických objektů a veřejná prostranství v Městské památkové rezervaci Moravské Budějovice," uvedl Jan Klimeš, vedoucí odboru péče o památkový fond telčského pracoviště NPÚ.

Památkáři zmínili opravy v kostele svatého Jiljí a výměnu šindelové střechy na kapli (karneru) svatého Michaela. Rekonstruovaný byl Besední dům. Velké změny podle nich nastaly rovněž na zámku, kde byly rekonstruované i části interiérů s expozicí Muzea řemesel. Opravené fasády mají také některé domy na náměstí Míru, v ulici 1. máje a na náměstí ČSA, upravená byla veřejná prostranství obou hlavních náměstí.

Polná, Brtnice a Havlíčkův Brod 

Cen za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón s právem užívat titul Historické město roku vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska společně s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj od roku 1994. Na Vysočině mají tento titul města Polná, Brtnice a Havlíčkův Brod, který se stal Historickým městem roku 2020.

Celkové vyhodnocení letošních uchazečů bude v dubnu. Jejich přehled je na webu. Podle údajů NPÚ má v posledním ročníku jedinou přihlášku kromě Vysočiny také například Pardubický kraj, kde se do soutěže přihlásilo město Chrudim.

O titul Historické město roku 2022 se za Vysočinu ucházela Jemnice na Třebíčsku. Vyhrála krajské kolo, ve kterém porazila Jihlavu, Náměšť nad Oslavou, Třešť, Moravské Budějovice a Telč. Republikovým vítězem za rok 2022 bylo Vysoké Mýto.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, památky, ocenění, Moravské Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Vysočiny budou soutěžit o titul Historické město roku Moravské Budějovice | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.