Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Energetika veřejnost zajímá. Branami dukovanské elektrárny vloni prošlo rekordní množství lidí

Jaderné elektrárny ČEZ v roce 2023 navštívilo rekordní množství lidí, a to jak reálně, tak i prostřednictvím virtuálních prohlídek. Branami zařízení vloni prošlo 280 998 lidí.

Rostoucí zájem o prohlídky potvrzuje i návštěvnost informačních center Jaderné elektrárny Dukovany a Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice, které překonaly loňskou rekordní návštěvnost o více než 22 procent.

Infocentra Dukovany a Dalešice, které patří k nejnavštěvovanějším místům Vysočiny, jsou otevřena téměř po celý rok a jejich návštěva je zdarma. Více informací o provozu a možnosti rezervace prohlídek najdete na webu. 

Tahounem růstu návštěvnosti byly fyzické prohlídky infocenter a elektráren. „Loni tuto možnost dostalo v Dukovanech 45 311 návštěvníků, o 8 854 více než v předchozím období. Mezi největší lákadla při návštěvě infocentra jaderné elektrárny patřila ReakTour, která pomoci speciálních brýlí zavede návštěvníky do přísně střežených prostor, jako je reaktorový sál nebo koruna 125 metrů vysoké chladicí věže,“ popsal mluvčí ČEZ Jiří Bezděk.

Tradičně vysoký zájem je i o mimořádné exkurze, kdy se návštěvníci podívají osobně do střeženého prostoru elektrárny.

Exkurze ve vodní elektrárně 

Veřejnost se vloni hodně zajímala i o to, jak to chodí v dalešické vodní elektrárně. V roce 2023 ji navštívilo 12 195 návštěvníků.

Nejnavštěvovanější vodní elektrárnou byla s 85 803 návštěvníky největší česká přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně.

„Zájemci o české technické skvosty mohou k seznámení využít i virtuální prohlídky. Ke stávajícím prohlídkám Dukovan, Temelína a Distribuce jako novinka současné čtvrté sezony přibude nejnavštěvovanější elektrárna Dlouhé stráně,“ zve Bezděk.

Den vody a velikonoční víkend 

I pro letošní rok připravují energetici řadu speciálních akcí a prohlídek. Den vody mohou návštěvníci oslavit návštěvou Dalešické přehrady spojenou s prohlídkou Přečerpávací elektrárny Dalešice, a o týden později nabídne elektrárna Dukovany speciální velikonoční víkend.

„Ani letos návštěvníci nepřijdou o speciální prázdninové páteční prohlídky nebo zářijové noční prohlídky střeženého prostoru elektrárny, které v loňském roce návštěvníci obsadili během několika málo hodin,“ dodává Jiří Bezděk.

Ohodnoť článek

Foto Jaderná elektrárna Dukovany | Zdroj Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky energetika, elektrárna, exkurze, návštěvnost, veřejnost, Dukovany, Dalešice, ČEZ, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetika veřejnost zajímá. Branami dukovanské elektrárny vloni prošlo rekordní množství lidí | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.