Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Výdaje schváleného rozpočtu Třebíče letos přesáhnou 1,1 miliardy korun. Nejvíc spolyká oprava Polanky

Třebíč bude letos hospodařit s příjmy přes 954 milionů korun. Výdaje přesáhnou 1,1 miliardy korun, což je víc, než s jakými počítal rozpočet schválený pro loňský rok. Rozdíl 152 milionů korun pokryje úspora z předchozích let. Do svého rozvoje chce město investovat asi 319 milionů korun, přibližně o 13,5 milionu víc, než investovalo loni. Rozpočet schválilo městské zastupitelstvo. Asi po půlhodinové diskusi pro něj hlasovalo 18 z 24 přítomných zastupitelů.

Schválené výdaje rozpočtu jsou 1,106 miliardy korun. Oproti skutečným výdajům loňského roku jsou o 18,8 milionu nižší. Výdaje schválené na začátku loňského roku byly 1,019 milionu korun.

K největším investicím, které chce letos Třebíč zahájit, patří oprava koupaliště Polanka. Jejího dodavatele nyní město hledá. Předpokládá, že náklady dvouleté rekonstrukce budou okolo 200 milionů korun, pro letošní rok na ni v rozpočtu vyhradilo asi 68 milionů korun. Dodavatele Třebíč hledá i na opravu zimního stadionu, která bude mít podle odhadů hodnotu okolo půl miliardy korun.

Rok 2024 bude i v Třebíči ve znamení velkých investic. Opraví se stadion a koupaliště, zlepší se parkování

Také třebíčská radnice má za sebou rok plný velkých investic a dokončených projektů. Zároveň přišla s přehledem největších investic pro rok 2024. Ty se týkají třeba dopravy, rekonstrukce zimního stadionu, oprav silnic a řidiče určitě potěší to,...

Součástí schváleného rozpočtu je také oprava Václavského náměstí nebo Nerudovy ulice. Opoziční zastupitelka Anna Kolaříková (Třebíč Občanům!) v diskusi kritizovala, že radnice nepřipravuje úpravy ve městě na základě architektonických soutěží. Uvítala by ji zejména v případě koupaliště, v jehož těsném sousedství stojí památkově chráněné dřevěné převlékárny někdejších říčních lázní, které navrhl architekt Bohuslav Fuchs.

Schválený rozpočet města počítá s tím, že letos začne první část obnovy zámeckého parku, která se podle starosty města Pavla Pacala (Pro Třebíč) připravovala asi osm let. Investičních záměrů s hodnotou nad jeden milion korun je v rozpočtu přes 40. Patří k nim i oprava hlavní budovy městské knihovny nebo vybudování inženýrských sítí k pozemkům v Nehradově.

Příjmy zaostávají asi o 155 milionů 

Příjmy schválené pro letošní rok jsou asi o 111 milionů vyšší, než které byly schválené na začátku roku 2023. Oproti skutečným příjmům, jež město za loňský rok získalo, ale zaostávají asi o 155 milionů korun. Příjmy města loni podle Pacala oproti předpokladu zvedly daňové příjmy, za jejíchž růstem byla inflace. Posílily je také dotace, se kterými město v návrhu rozpočtu nepočítalo.

Od začátku roku hospodařilo město zhruba s 34 tisíci obyvateli podle rozpočtového provizoria. Řádný rozpočet schvalují třebíčští zastupitelé řadu let vždy až koncem ledna. Podle Pacala je to dobrá praxe, která umožňuje kalkulovat až se skutečným výsledkem hospodaření předchozího roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto visittrebic.eu

Štítky investice, správa, hospodářství, rozpočet, 2023, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výdaje schváleného rozpočtu Třebíče letos přesáhnou 1,1 miliardy korun. Nejvíc spolyká oprava Polanky | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.