Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Třebíč vypsala výběrové řízení na opravu koupaliště za 200 milionů. Bazén bude mít vyhřívanou vodu

Třebíč vypsala výběrové řízení na firmu, která zrekonstruuje venkovní koupaliště Polanka. Odhadované náklady jsou 200 milionů korun. Práce na modernizaci areálu nedaleko řeky Jihlavy mají začít v dubnu příštího roku. Po opravě chce město koupaliště otevřít v červnu 2025. Novinářům to řekl starosta Třebíče (Pro Třebíč) Pavel Pacal.

Bazén stavbaři vymění, po rekonstrukci bude na Polance vyhřívaná voda, zrekonstruované zázemí, přibudou tam občerstvovací pulty, zázemí pro rodiny s dětmi bude lepší. „Bazény zůstanou částečně na plavání a objeví se tam i vodní atrakce, tobogany či bazény pro nejmenší děti," řekl Pavel Pacal.

Kromě rekonstrukce koupaliště chce město vybudovat i novou lávku přes řeku, která k areálu vede. Nahradí ocelovo-dřevěnou konstrukci, která už je v nevyhovujícím stavu. Dodavatele nové lávky bude radnice hledat příští rok. „Tyto dvě akce by pak měly probíhat v souběhu, aby při otevření Polanky v červnu 2025 byla hotová nejen Polanka, ale i přístupová lávka," řekl Pacal.

Polanku si pronajímá soukromá společnost. Podle smlouvy zveřejněné v registru smluv končí nájem 31. prosince 2023.

Plovárna s padesátimetrovým plaveckým bazénem, skokanskou věží a toboganem byla otevřena před 45 lety nedaleko řeky Jihlavy v místech, kde od počátku 20. století byly říční lázně. Součástí areálu jsou také dřevěné patrové převlékací kabiny, které navrhl architekt Bohuslav Fuchs a jsou památkově chráněné. Od roku 1934 sloužily říčním lázním. V roce 2016 začala jejich postupná oprava, která stála asi 12 milionů korun a skončila loni.

Oceněné lázně 

Budova říčních lázní na koupališti Polanka v Třebíči, která je ze dřeva, se od roku 2021 pyšní titulem Památka roku 2021, a to v kategorii rekonstrukce nad dva miliony korun.

Říční lázně Polanka, kde se před 30 lety konaly úspěšné Hry bez hranic, získaly titul Památka roku 2021

Budova říčních lázní na koupališti Polanka v Třebíči, která je ze dřeva, se nově pyšní titulem Památka roku 2021, a to v kategorii rekonstrukce nad dva miliony korun. Ocenění převzal 21. dubna v Praze místostarosta Třebíče Pavel Janata.

Říční lázně s Polankou spojoval dřevěný most se skokanskou věží, která se vždy po sezóně sundávala. Dřevěný most byl po druhé světové válce nahrazen kovovým mostem, původně vyrobeným pro vojenskou potřebu. Koncem 70. let byl na levém břehu řeky vybudován plavecký areál s bazénem s přihřívanou vodou, ten se veřejnosti otevřel v červnu 1977.

Oblíbená soutěž Hry bez hranic 

Roku 1992 se v areálu koupaliště odehrála televizní soutěž Hry bez hranic, kde zvítězilo družstvo z Třebíče, a v roce 1994 byl otevřen nový tobogán. V roce 2016 se na místě poprvé konal festival Polanka Fest. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto visittrebic.eu

Štítky ČR, správa, stavby, Třebíč, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč vypsala výběrové řízení na opravu koupaliště za 200 milionů. Bazén bude mít vyhřívanou vodu | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.