Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Koupaliště Polanka v Třebíči čeká modernizace. Stát bude asi 200 milionů korun

Třebíč začne na podzim hledat dodavatele modernizace venkovního koupaliště Polanka. Odhad nákladů na práce, které by mohly začít na jaře příštího roku, jsou podle mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisové 200 milionů korun. Vylepšené koupaliště, které je v blízkosti někdejší říční plovárny, se má pro návštěvníky otevřít v roce 2025.

„Modernizace areálu koupaliště na Polance zahrnuje nové technologické rozvody včetně vyhřívání, zatraktivnění velkého bazénu, tobogan a nový bazén pro nejmenší děti, novou recepci i vstupní prostor od mostu přes řeku," řekla Irini Martakidisová.

Rekonstruovat se bude i provozní budova, ve které vznikne nová kotelna, úpravna vody, šatny, převlékací kabiny s toaletami a sprchami. „A bude rozšířen stravovací prostor včetně venkovního posezení. Přibude také nové venkovní dětské hřiště a veřejné osvětlení," dodala Martakidisová.

Polanku si pronajímá soukromá společnost. Podle smlouvy zveřejněné v registru smluv končí nájem 31. prosince 2023.

Jako rozloučení s původním koupalištěm se tuto neděli uskuteční den otevřených dveří. Vstup bude zdarma. Lidé se budou moci podívat i do běžně nepřístupných částí areálu.

Historie koupaliště 

Plovárna s padesátimetrovým plaveckým bazénem, skokanskou věží a toboganem byla otevřená před 45 lety nedaleko řeky Jihlavy v místech, kde od počátku 20. století byly říční lázně. Součástí areálu jsou také dřevěné patrové převlékací kabiny, které navrhl architekt Bohuslav Fuchs a jsou památkově chráněné.

Od roku 1934 sloužily říčním lázním. V roce 2016 začala jejich postupná oprava, která stála asi 12 milionů korun a skončila loni.

Oceněné lázně 

Budova říčních lázní na koupališti Polanka v Třebíči, která je ze dřeva, se od roku 2021 pyšní titulem Památka roku 2021, a to v kategorii rekonstrukce nad dva miliony korun.

Říční lázně Polanka, kde se před 30 lety konaly úspěšné Hry bez hranic, získaly titul Památka roku 2021

Budova říčních lázní na koupališti Polanka v Třebíči, která je ze dřeva, se nově pyšní titulem Památka roku 2021, a to v kategorii rekonstrukce nad dva miliony korun. Ocenění převzal 21. dubna v Praze místostarosta Třebíče Pavel Janata.

Říční lázně s Polankou spojoval dřevěný most se skokanskou věží, která se vždy po sezóně sundávala. Dřevěný most byl po druhé světové válce nahrazen kovovým mostem, původně vyrobeným pro vojenskou potřebu. Koncem 70. let byl na levém břehu řeky vybudován plavecký areál s bazénem s přihřívanou vodou, ten se veřejnosti otevřel v červnu 1977.

Oblíbená soutěž Hry bez hranic 

Roku 1992 se v areálu koupaliště odehrála televizní soutěž Hry bez hranic, kde zvítězilo družstvo z Třebíče, a v roce 1994 byl otevřen nový tobogán. V roce 2016 se na místě poprvé konal festival Polanka Fest. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto visittrebic.eu

Štítky správa, rekreace, stavby, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště Polanka v Třebíči čeká modernizace. Stát bude asi 200 milionů korun | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.