Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třebíč nechce zdražovat nájemné. Ceny půjdou nahoru jen v nejlevnějších bytech

Třebíč letos u většiny nemovitostí, které pronajímá, nevyužije inflační doložku umožňující zvýšení nájmů. V době růstu cen energií nechce město nájemcům zvedat další náklady za užívání nemovitostí. Zdraží jen nájmy u bytů, kde lidé platí měsíčně za metr čtvereční méně než 45,4 koruny. Novinářům to dnes řekli starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč) a místostarosta města Miloš Hrůza (ANO).

Výše inflace za rok 2022, o kterou by se podle smluv mohly nájmy zvýšit, byla 15,1 procenta. Kdyby ji město využilo u nájemců nebytových prostor a pozemků, získalo by do rozpočtu podle Hrůzy asi 900 tisíc korun. Nájmy ale zůstanou ve stejné výši, jakou měly v roce 2022. „Situace pro podnikatele není vůbec jednoduchá. Snažíme se tímto krokem našim nájemcům trošku ulevit, protože 15,1 procenta je poměrně vysoké číslo," řekl Miloš Hrůza.

Na rozdíl od nebytových prostor se bude v Třebíči o inflaci zdražovat nájemné v 70 ze 470 městských bytů. Nejnižší nájemné zvyšuje radnice od roku 2020. Chce postupně srovnat nájmy pro všechny uživatele bytů. „Předpokládám, že v horizontu jednoho dvou let bude výše nájemného v bytech města Třebíče stejná ve všech," řekl Pavel Pacal.

Rozdíly vznikaly kvůli jiné době uzavření smluv, kdy platily jiné sazby. Nejvyšší měsíční nájemné v městských bytech je nyní 52,23 koruny za metr čtvereční. Komerční nájemné je podle mluvčí radnice Irini Martakidisové v Třebíči asi čtyřnásobné až osminásobné.

Správu městských bytů, nebytových prostor a ubytoven zajišťuje pro město společnost Jiří Drašar, a. s. Vyplývá to z informací na webu města. Za správu nemovitostí si měsíčně účtuje asi 145 tisíc korun, dalších 184 tisíc korun hradí město na zajištění vrátných na ubytovně a úklid společných prostor.

Ohodnoť článek

Štítky byty, nájem, nájemné, městský správa, reality, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč nechce zdražovat nájemné. Ceny půjdou nahoru jen v nejlevnějších bytech | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.