Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Technik souzený kvůli kontrole v Dukovanech má podmínku a zákaz činnosti. S výsledkem jsem spokojený, říká jeho obhájce

Třebíčský okresní soud dnes zasedal v případě technika Luboše Věžníka. Ten je souzený kvůli kontrole svarů v jaderné elektrárně v Dukovanech v roce 2012. Technik se dnes dohodl na uznání viny a trestu. Za poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení mu hrozilo až osmileté vězení. Vinu uznal a dohodou dostal trest 18 měsíců vězení s tříletou podmínkou a zároveň tříletý zákaz činnosti provádění kontrol v jaderných elektrárnách. Na místě se vzdal možnosti odvolání, státní zástupce Tomáš Černý si ponechal lhůtu na vyjádření.

Jaderná elektrárna Dukovany leží poblíž obce Dukovany na Třebíčsku, na hranici Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Jednalo se o druhou jadernou elektrárnu v Československu. Leží asi 25 kilometrů jihovýchodně od Třebíče v trojúhelníku, který je vymezen obcemi Dukovany, Slavětice a Rouchovany. Její výstavba byla zahájena v roce 1978. Zprovozněna byla mezi lety 1985 - 1987. V roce 2021 byla dokončena rekonstrukce šesté chladicí věže elektrárny. V prosinci roku 2021 byla postavena nová administrativní budova s 43 kancelářemi, kde pracuje 90 zaměstnanců elektrárny. 

Jaderná elektrárna Dukovany je největším zaměstnavatelem v regionu.  Přímo v elektrárně pracují tři tisíce zaměstnanců Skupiny ČEZ a dodavatelů. Dále provedená studie Karlovy univerzity prokázala, že s provozem elektrárny souvisí až třicet tisíc pracovních míst.

„S výsledkem jsem spokojený, uložený trest je pod sazbou stanovenou zákonem, v tomto směru obhajoba spokojena je," řekl Věžníkův obhájce Rostislav Kovář.

Čtyřiašedesátiletý Luboš Věžník, který je nyní v důchodu, pracoval jako kontrolor spojů rentgenovým prozářením s patřičným oprávněním pro společnost Tediko. V březnu 2012 vystavil protokoly o kontrole čtyř spojů v zařízení druhého výrobního bloku elektrárny na základě jediného snímku, přičemž každý spoj je nutné zkontrolovat alespoň třemi snímky z různých úhlů, které zachytí celý spoj potrubí, aby bylo možné bezpečnost doložit.

„Muselo mu být zřejmé, že takto jím vystavené protokoly o zkoušce prozářením jsou naprosto nepřezkoumatelné. A že takové jednání z hlediska jaderné bezpečnosti ohrožuje chod jaderné elektrárny Dukovany," řekl soudce Jaromír Heralecký. Společnost ČEZ a. s. tím podle něho neměla pod kontrolou bezpečnost elektrárny, což mimo jiné zapříčilo delší odstávku. Společnosti to způsobilo škodu, kterou vyčíslila na více než 15 milionů korun.

Třebíčský okresní soud dnes nepřipustil, aby se společnost k trestnímu řízení připojila kvůli náhradě škody, odkázal ji na jiné řízení. Uplatnění škody by podle soudu mělo směřovat na společnost, pro kterou technik pracoval. Věžník podle soudu nebyl placený od počtu provedených kontrol svarů, takže ze svého postupu v rozporu ze zákonem neměl žádný osobní prospěch. „Za škodu odpovídá zaměstnavatel. Spor by se týkal společnosti ČEZ versus Tediko. Mého klienta by se to týkalo nepřímo," řekl Kovář. 

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího dukovanské elektrárny Jiřího Bezděka už elektrárna se společností Tediko nespolupracuje a změnila systém kontrol. „Společnost ČEZ přijala rozsáhlá organizační opatření, částečně provázaná i se vznikem divize jaderná energetika, klíčové výkony kontrol byly insourcovány do skupiny ČEZ. Do jaderných elektráren přišla přibližně stovka nových zaměstnanců a značnou část testů zajišťujeme nyní vlastními silami či silami svých dceřiných společností," uvedl Jiří Bezděk.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČEZ | Zdroj ČTK, ČEZ

Štítky soud, energie, elektrárna, Dukovany, Luboš Věžník, Vysočina, jaderná elektrárna, ČEZ, Tomáš Černý, Jiří Bezděk, Univerzita Karlova, Československo, Kraj Vysočina, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technik souzený kvůli kontrole v Dukovanech má podmínku a zákaz činnosti. S výsledkem jsem spokojený, říká jeho obhájce | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.