Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

V okolí oblíbeného hornocerekvického lomu je letos více zmijí. Opatrnost je tedy na místě, apeluje radnice

Jednou z oblíbených lokalit ke koupání na Vysočině je už řadu let lom v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. A nelíbí se tam jen lidem, ale i zvířatům. Jak nedávno informovalo město ve svém zpravodaji, letos se tam ve velkém objevují zmije. Lidé by tedy měli během koupání být ostražití.

V okolí lomu jsme zaznamenali zvýšený výskyt zmijí, zejména v okolí vrtu. Dbejte proto při pohybu zde zvýšené opatrnosti,“ informoval starosta Horní Cerekve Milan Kunst.

Jak sdělila Jihlavské Drbně Simona Kubičková ze Zoo Jihlava, zmije dokáže dobře plavat, ve vodě ale neloví. „Takže šance potkat zmiji přímo ve vodě je spíš minimální. Had obecně je plaché zvíře, a pokud má možnost, tak se odplazí pryč,“ říká Simona Kubičková s tím, že zmije samozřejmě zaútočit může, musí se však cítit ohrožená.

Pokud se lidé s hadem obecně, tedy nejen s jedovatou zmijí, potkají, pak ho určitě nesmí nějak provokovat ani se ho pokoušet chytat nebo do něj šťouchat. „Nejlepší je nechat ji v klidu a obejít ji nebo jí nechat prostor, ať se odplazí pryč,“ radí Kubičková.

Zmije obecná je jedovatá, ale pro dospělého zdravého člověka nepředstavuje riziko. Samozřejmě, pokud by k útoku došlo, pak je nutné vyhledat lékařskou pomoc. „Více může ohrozit děti, starší lidi, alergiky anebo lidi třeba se srdečním onemocněním,“ dodává Simona Kubičková.

Do lomu v Horní Cerekvi se každý rok rád chodí koupat Martin Vondruška z Pelhřimovska. „Mám to tu rád, už řadu let sem jezdím s rodinou. Že bych se měl bát zmijí? To ani ne. Ve vodě bych ji asi potkat nechtěl, to je fakt. Hezčí přírodní místo ke koupání v okolí asi neznám. Tak sem budu jezdit dál i přesto, že je tu těch hadů letos víc. Příští rok to třeba zase bude jinak,“ řekl s úsměvem pravidelný návštěvník hornocerekvického lomu.

Do roku 2003 se zde koupat nesmělo 

Ten je zatopený od ukončení těžebních prací kolem roku 1980 a už řadu let má jednu z nejčistších vod na Vysočině. Svědčí o tom i výsledky pravidelného monitoringu během letní sezony, o nichž informují hygienici.

VIDEO: Má rybník čistou vodu? Lidem na Vysočině napoví barevný smajlík

K běžným povinnostem krajských hygieniků v tomto předletním a následném letním období patří pravidelný monitoring jakosti vody v koupacích plochách. O tom, která přírodní koupaliště budou podrobena analýze, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví....

Je třeba dodat, že do roku 2003 bylo koupání v lomu zakázáno, protože šlo o záložní zdroj pitné vody pro město.

Lom v Horní Cerekvi dosahuje maximální hloubky 22 metrů, přibližně polovina plochy je v hloubce 13 metrů s pískovým dnem. Voda je tu sice chladnější, ale velmi čistá, a to i horkém počasí. Jde o vyhledávané místo i mezi potápěči, na dně lze také objevit dřevěného žraloka o délce pět metrů.

Město tuto koupací lokalitu neustále vylepšuje. V roce 2022 zde přibyl nový mobiliář, v roce 2023 převlékárny a také se investovalo do úprav parkoviště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina | Zdroj Město Horní Cerekev, kudyznudy.cz

Štítky lom, koupání, sezona, léto, zmije, had, Horní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V okolí oblíbeného hornocerekvického lomu je letos více zmijí. Opatrnost je tedy na místě, apeluje radnice | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.