Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Horní Cerekvi hoří výrobní hala, nikdo není zraněný. Škoda bude přes 100 milionů korun

V Horní Cerekvi na Pelhřimovsku hoří skladová hala, zasahují tam čtyři desítky hasičů. Nikdo nebyl zraněn, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Majitel firmy IBK - Trade, zabývající se balením a pražením ořechů a sušeného ovoce, předběžně odhaduje škodu na více než 100 milionů korun. Podle mluvčí je ohněm způsobená škoda jedna z dosud největších na Vysočině.

Brzy po příjezdu hasičů kolem čtvrté hodiny ranní se začala střecha haly propadat. Kolem 07:00 hasiči stále likvidovali požár, oheň už je ale lokalizován a dál se nešíří.

Podle spolumajitele firmy Davida Kratochvíla přišel požár v době vrcholící sezony před Vánocemi. „Když jsme přijeli, už bylo všechno v plamenech, nedalo se s tím nic dělat. Je to náš hlavní sklad a je celý pryč. Uvidíme, jak to bude s odběrateli,“ řekl novinářům Kratochvíl.

Hasiči zřídili kyvadlovou dopravu vody, dohašování podle Musilové potrvá několik hodin.  „Na místo požáru přijel dopoledne speciální týlový kontejner, který vytvoří sociální zázemí pro hasiče. Zásah bude zřejmě trvat desítky hodin, možná i několik dnů," řekla ČTK Musilová. 

Během odpoledne bylo několik hasičských jednotek odvoláno.  Hasiči, kteří u požáru zůstali, budou jen dohlížet a zamezí jeho případnému rozšíření.

V pondělí ráno by se podle mluvčí na místo měli dostavit odborníci z Technického ústavu požární ochrany, kteří by měli pomáhat se zjišťováním příčin vzniku požáru. „Požádali jsme o spolupráci také záchranný útvar z Hlučína se speciální technikou. Přivezou pásové rypadlo, požárem zasažená hala se bude otevírat. Zatím jsme mohli hasit jenom zvenku,“ řekla Musilová.

Asi týdenní výpadek 

Podle technického a výrobního ředitele společnosti IBK Trade Lukáše Kratochvíla vyhořel pouze sklad hotových výrobků a suroviny. „Naštěstí nehořelo ve výrobních prostorách, takže výroba jede nepřetržitě dál. Musíme nakoupit surovinu a najít náhradní skladovací prostory. V 18:00 přijde noční směna a bude normálně pracovat. Musíme znovu nabalit, výpadek bude trvat asi týden,“ řekl Kratochvíl ČTK. Vánoční trh by to podle něj nemělo nijak výrazně poznamenat. Firma podle něj zaměstnává zhruba 30 stálých zaměstnanců a přibližně stejný počet agenturních zahraničních dělníků.

Příčina požáru se vyšetřuje. 

Firma IBK Trade byla založena v roce 1992 v Praze. Specializuje se na dovoz, zpracování, balení a distribuci širokého sortimentu ořechů, sušeného ovoce, semen a dalších produktů. V pražírně a balírně v Horní Cerekvi zpracovává více než 80 druhů surovin, na trh dodává přes 1000 výrobků.  Zákazníky jsou malé obchody stejně jako velké nadnárodní řetězce.

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky Horní Cerekev, požár, Kraj Vysočina, okres Pelhřimov, IBK TRADE a.s., Vánoce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Horní Cerekvi hoří výrobní hala, nikdo není zraněný. Škoda bude přes 100 milionů korun | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.