Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Za pětikorunu, stejně jako před 60 lety. Kino v Dolní Cerekvi slaví výročí, v neděli promítne slavnou Mayovku

Málokterá obec na Vysočině má retrokino. Jednou z výjimek na Jihlavsku je Dolní Cerekev. Tady lidé chodí do kina už 60 let, konkrétně tedy do toho širokoúhlého. Kino jako takové je ještě mnohem starší, pochází totiž z roku 1928. A tohle letošní výročí v neděli 14. července tam diváci oslaví stylově. Promítáním legendárního filmu Poklad na stříbrném jezeře, který byl natočený podle literární předlohy Karla Maye.

Proč městys zvolil právě tento kultovní snímek? „Pro oslavu 60. výročí našeho širokoúhlého kina jsme hledali film pro celou rodinu, který se promítal v létě v roce 1964, kdy u nás začalo fungovat širokoúhlé kino, tehdy jako vůbec první v okrese,“ vysvětluje starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák.

Tento film má německou licenci. „Oficiálně stojí veřejná produkce 150 euro. My jsme na naše oslavy vyjednali mnohem příznivější cenu i díky tomu, že promítáme za pět korun, což byla cena za vstupenku před těmi 60 lety,“ usmál se starosta Dvořák a prozradil, že před samotným filmem na plátně poběží „filmový týdeník“. „Pro připomenutí těchto filmových týdeníků, kterými filmy v kině dříve začínaly, máme připravený sestřih k nedávnému výročí 800 let naší obce. Bude to vůbec jeho premiéra. Tak věříme, že k nám v neděli zavítají lidé nejen z Dolní Cerekve, a že i tak jako tenkrát, v roce 1964, budeme mít plné kino,“ doufá starosta městysu na Jihlavsku.

Vedoucí, který šéfuje už více než 25 let 

Dřevěné sklápěcí sedačky, nástěnky s přišpendlenými plakáty, a k papírové vstupence do druhé ruky vyfasujete „podprdelník“, abyste měli pohodlnější posezení. Přesně tak to v cerekvickém kině chodí a vypadá.

(NE)OBYČEJNÍ: Když dáváme trhák, tak je až za 60 korun, říká vedoucí retrokina Milan Chudý

Když projíždíte Dolní Cerekví na Jihlavsku, tak možná hodně z vás překvapí to, že tahle poměrně malá obec má svoje vlastní kino. A není to jen tak ledajaké kino. Lidé v městysi, který má necelých 1300 obyvatel, mohou několikrát do měsíce zajít na...

Vždy tam diváci narazí i na milou tvář pana Milana Chudého, který kinu šéfuje už více než čtvrt století. „Já a kino, to už je dlouhá historie. Do kina jsem chodil od svých 16 let pravidelně. Nevynechal jsem jediné představení,“ prozradil redakci Drbny v roce 2019 vedoucí dolnocerekvického kina Milan Chudý. V kině začal brigádničit už v roce 1971, tedy před 53 lety.

Dlouholetý vedoucí kina v Dolní Cerekvi Milan Chudý
Do sálu kina v Dolní Cerekvi se vejde celkem 160 lidí ve 12 řadách. Sedačky jsou dřevěné, původní, sklápěcí. Pro větší pohodlí si ti nejrychlejší mohou vzít v předsálí „podprdelníky“, jak jim tamní diváci říkají. Ty do kina v Dolní Cerekvi nakoupili poměrně nedávno.

Jako brigádník se osvědčil, a tak se stal v roce 1993 vedoucím kina. A přibyly mu další povinnosti. Ty jsou v podstatě stejné dodnes. „Když promítáme, tak já do kina přijdu 30 minut před začátkem. Zkontroluju, jestli je tu promítač Jiří Růžička. Když tu není, tak mu zavolám, případně zaskočím za něj (smích). Přichystám si vstupenky a vyhlížím návštěvníky. Během filmu kontroluju, jestli je vše v pořádku, třeba, aby mi lidé neutekli,“ popsal s úsměvem Milan Chudý.

Interiér kina v Dolní Cerekvi má opravdu osobité kouzlo, a to už v předsálí. Vstupenky se kupují u okénka hned vedle vstupních dveří, na zdech visí nástěnky, které už také ledacos pamatují. Návštěvníci kina můžou využít třeba i šatnu, u dveří do sálu většinou bývá uvaděčka a trhá vstupenky. „Ty jsou pořád po staru, papírové. Už bych ani nespočítal, kolik jsem jich tady prodal. Bude to asi už několik desítek tisíc,“ tipuje s úsměvem vedoucí kina v Dolní Cerekvi.

Před pěti lety běžel Limonádový Joe 

V roce 2019 se v kině v Dolní Cerekvi, tedy v době, kdy se slavilo 55. výročí širokoúhlého kina, promítal další slavný film – Limonádový Joe. Nedělní promítání slavné „Mayovky“, kterým se připomene slavnostní otevření v létě v roce 1964, začne v 16 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kaser

Štítky kino, retrokino, výročí, historie, 1964, Karel May, Vinettou, film, Dolní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pětikorunu, stejně jako před 60 lety. Kino v Dolní Cerekvi slaví výročí, v neděli promítne slavnou Mayovku | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.