Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Lokalita Na Skřivánku u Jihlavy je novým Místem pro přírodu. Děkujeme dárcům, vzkazují ochránci přírody

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) v prosinci 2023 požádal veřejnost o pomoc s výkupem unikátní lokality na Vysočině, která se nazývá Na Skřivánku. A tento záměr se díky desítkám dárců podařil. V těchto dnech byl výkup dokončen i administrativně, a téměř osm hektarů různorodých pozemků se tak zařadilo mezi dalších šest desítek Míst pro přírodu – „soukromých rezervací“ Českého svazu ochránců přírody.

Tato lokalita, kterou najdeme nedaleko Jihlavy, je významná hlavně díky mokřadům – najdeme tady prameniště, potůčky, podmáčené až rašelinné louky, malý rybníček, vrbiny. Součástí pozemků je ale i řídký les s poměrně pestrou skladbou stromů. „Právě takováto různorodost je něco, co v naší dnešním krajině katastrofálně chybí. Proto nám ubývá mnoho druhů hmyzu, ptáků či rostlin, které dřív bývaly úplně běžné,“ vysvětluje Jan Moravec z ČSOP, proč si podobná místa zaslouží naši pozornost a ochranu.

Lokalita Na Skřivánku se nachází severozápadně od Jihlavy, při levém břehu Maršovského potoka poblíž Jiřína. Celá lokalita je lidem volně přístupná.

„S lokalitou se postupně seznamujeme,“ říká Vojtěch Kodet z Pozemkového spolku Gallinago při Pobočce České společnosti ornitologické na Vysočině, který bude o lokalitu pečovat. „Z minulosti moc informací o tom, co zde roste a žije, není. Jedním z prvních objevů je například výskyt orchideje prstnatce májového. A po celou hnízdní sezonu je zde možné za soumraku či před rozedněním pozorovat kvorkající sluky lesní,“ říká Kodet s tím, že aktuálně zde probíhají podrobné biologické průzkumy, na jejichž základě bude rozhodnuto o způsobu péče o tuto lokalitu.

Vzácné a ohrožené druhy 

Cílem je podpořit vzácné a ohrožené druhy, které se zde již vyskytují, a zároveň vytvářet i vhodné podmínky pro druhy nové, které mají potenciál se sem rozšířit z okolí. Předpokládáme, že se bude jednat o mozaiku sečených či pasených ploch se soustavou rozmanitých tůní, drobných potůčků, ale i zarůstajících částí ponechaných samovolnému vývoji.“

ČSOP v rámci své kampaně Místo pro přírodu vykupuje pozemky významné pro „zachování přírody“, tady druhové rozmanitosti, ale například i pro zlepšení vodního režimu v krajině či dalších takzvaných ekosystémových služeb. Za více než 20 let trvání této kampaně se podařilo vykoupit a zachovat tím pro přírodu již přes 200 hektarů pozemků.

„Velké poděkování patří všem dárcům, ať již těm, kteří podporují kampaň Místo pro přírodu pravidelně nebo přispěli speciálně na „Skřivánek“. Zvláštní poděkování je pak nutno směřovat za vskutku velkorysý dar ve výši 1,3 milionu korun na představitele Kraje Vysočina,“ dodává Moravec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Český svaz ochránců přírody | Zdroj Český svaz ochránců přírody

Štítky lokalita, příroda, Na Skřivánku, dárci, ochránci, Jihlavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lokalita Na Skřivánku u Jihlavy je novým Místem pro přírodu. Děkujeme dárcům, vzkazují ochránci přírody | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.