Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Výkaly, uvázaná telata, krvavé rány. Aktivisté upozornili na týraný skot na Jihlavsku, veterináři podají trestní oznámení

V chovu skotu v Krasonicích na Jihlavsku zjistili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) týrání zvířat, na chovatele podají trestní oznámení. Zvířata byla znečištěná od výkalů, některým způsobily vazné řetězy krvácející a zánětlivé rány. Uvázaná byla i malá telata, nefungovala část napájecích zařízení. Chovateli inspektoři nařídili odstranit nedostatky a ošetřit poraněné kusy, což ověří následnou kontrolou, sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

„Chov zvířat v takovýchto podmínkách a způsobem nelze hodnotit jinak než jako jejich týrání. Jelikož nelze vyloučit, že uvedeným jednáním mohlo dojít ke spáchání trestného činu, podá KVS (krajská veterinární správa) na chovatele trestní oznámení," uvedl Petr Vorlíček. 

Podnět k prošetření chovu s videozáznamem dostala krajská veterinární správa ve středu. Neohlášená kontrola, kterou tam inspektoři udělali následující den, neúnosné podmínky v chovu podle mluvčího potvrdila.

„Nejzávažnějším zjištěním byl chov zvířat vazným způsobem, při kterém byla vlivem řetězů celkem u osmi kusů narušena integrita kůže a podkoží s následným krvácením a zánětlivými procesy v různém rozsahu," uvedl Vorlíček. Vazně bylo ustájeno také šest nejmladších telat, což je podle mluvčího zakázáno.

Zvířata byla silně znečištěná 

Dospělý skot neměl kvůli nedostatečné podestýlce čistý a suchý prostor, kam by si mohl lehnout. Zvířata byla silně znečištěná. Část napájecích zařízení byla špinavá a nefungovala.

Video z Krasonic zveřejnila na Facebooku organizace Zvířata nejíme. 

„Sadističtí zaměstnanci se vyžívají v působení utrpení zvířatům. Koupou je, mlátí tyčemi, ponižují! Krávy jsou od výkalů, ve kterých leží… Tohle neskončí tím, že budou pachatelé potrestáni nebo telata odvázána, skončí to až ve chvíli kdy lidé přestanou pít jejich mateřské mléko. Případ jsme nahlásili krajské veterinární správě," zveřejnila v pátek 1. března organizace Zvířata nejíme na svém facebookovém profilu. 

„Realita je utajována." 

Příspěvek vzbudil velký zájem ze strany sledujících. Většina lidí záběry na videu odsoudila. „Nemám slov, vím co se odehrává za zdmi v chovech, vím, že tam pracuji lidské zrůdy. Vím, že realita je utajována. Ta beznaděj a bolest co cítím, když vidím utrpení zvířat je nepopsatelná. Myslím, že takto to má každý, kdo má empatii k živým tvorům. Díky lidem, kteří odkrývají zrůdnosti co se provádějí na zvířatech, snad budou mít naději," vyjádřila se jedna z diskutujících Markéta Chromcová. Video vzbudilo emoce třeba i u Ivany Kaštovské. „Já z toho zas nebudu spát. A co zdejší zastánci konzumace mléka a masa? Dobrý?" zamyslela se v komentářích na Facebooku

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní veterinární správa, Zvířata nejíme

Štítky skot, chov, správa, týrání, SVS, Krasonice, Jihlavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Výkaly, uvázaná telata, krvavé rány. Aktivisté upozornili na týraný skot na Jihlavsku, veterináři podají trestní oznámení | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.