Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tip na výlet: Dříve podmáčená louka, dnes příjemné zastavení. Vydejte se k Třešti za pramenem Dyje

Za dnešním cílem výletu nebudeme jezdit od Jihlavy příliš daleko. Na louce nedaleko obce Panenská Rozsíčka u Třeště na Jihlavsku se nachází jeden ze dvou pramenů řeky Dyje - ten druhý pak leží v Rakousku a vzniká z něj Thaya. Místo v Brtnické vrchovině na Jihlavsku by bylo jen těžké najít, kdyby u něho nebylo vybudováno hezké zastavení.

Na místě dřívější podmáčené louky dnes turisté najdou sochu Jarní studánka třešťského sochaře Jaroslava Krechlera a vedle ní stojící kovovou pruhovanou jabloň se dvěma červenými jablky. K tomu se zde nachází také první zastavení takzvané Podyjské glyptotéky umělce Lubo Kristka s názvem Zrození. Přírodní galerie vede kolem Dyje a má jedenáct zastavení, to poslední je utajené a určené jen pro ty, kteří dobře hledají.

Celkově jde o příjemnou procházku, kterou určitě zvládnou i rodiny s malými dětmi. Dojet se sem dá i na kole. Kdo nemá auto, ten se může svézt vlakem do Hodic, odkud jsou to do Panenské Rozsíčky necelé 4 kilometry pěšky.

Kudy k cíli? 

Náš dnešní cíl - Pramen Dyje - najdeme mezi lesy asi dva kilometry severně od Panenské Rozsíčky, tam, kde byl dříve rybník. V roce 1982 upravili prameny Dyje členové Českého svazu ochránců přírody v Třešti a kolem jejího toku vysázeli 1200 stromků.

Panenská Rozsíčka

Obec leží 14 km severovýchodně od Telče. Nedaleko obce pramení na louce mezi lesy Moravská Dyje. V roce 1982 upravili prameny Dyje členové Českého svazu ochránců přírody. Chráněná krajinná oblast Pastviště je jedním z mála míst na vysočině, kde se zachovala původní květena a fauna. Dalším chráněným přírodním útvarem je Leknínové jezírko, které se nachází asi kilometr jižně od obce. Hladina o průměru asi 15 metrů je z větší části pokryta porostem leknínu bělostného, který je v současnosti na Jihlavsku vzácný. V jezírku žijí ohrožené druhy obojživelníků včetně několika druhů čolků.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto mikroregiontelcsko.cz, navylet.cz, kudyznudy.cz | Zdroj kudyznudy.cz, navylet.cz

Štítky tip, výlet, víkend, pramen, Dyje, louka, Panenská Rozsíčka, Třešť, okres Jihlava, Rakousko, Jihlava, Brtnická vrchovina, Lubo Kristek, Český svaz ochránců přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Dříve podmáčená louka, dnes příjemné zastavení. Vydejte se k Třešti za pramenem Dyje | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.