Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Také obce na Jihlavsku rozsvítily vánoční stromečky. Podívejte se do Jihlavy, Zborné nebo Třeště

Dnes prožíváme první adventní neděli. Většina měst nejen na Vysočině dnes bez přítomné veřejnosti, kvůli pandemii onemocnění covid-19, rozsvítila své vánoční stromečky. Například v krajské Jihlavě se kromě stromečku na Masarykově náměstí rozsvítila také budova radnice, stejně jako přilehlé ulice v centru města.

Jihlavský hustý stříbrný smrk je vysoký 12 metrů a městu ho věnoval soukromník ze své zahrady v Bedřichově na křižovatce ulic Smrčenská a Mánesova. 

Na Masarykově náměstí v Jihlavě je od dneška veřejnosti přístupné kluziště s uměle vytvořeným ledem. Původně se mělo slavnostně otevřít společně s rozsvícením vánoční výzdoby, které se kvůli pandemické situaci nekoná. Kluziště s kapacitou 80 lidí začali bruslaři využívat dnes po 10. hodině, odpoledne jich jezdilo asi 20. Adventní tržiště postavené okolo kluziště zůstalo uzavřené.

V Jihlavě opět nechybí historický kolotoč 

Jihlavská radnice, která dnes na první adventní neděli zrušila plánovaný kulturní program Jihlava k Vánocům, nechala na náměstí postavit historický kolotoč a pódium využila k umístění kulis bývalého měšťanského domu a makety první jihlavské tramvaje. Slavnostní rozsvícení výzdoby a přání primátorky Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) město dnes večer vysílalo na svém facebooku a youtubovém kanálu.

„Město se snažilo do poslední chvíle Jihlavu k Vánocům uspořádat. Připravené byly zmírněné varianty programu při postupném zhoršování pandemické situace – nejprve by se zrušily větší hudební či divadelní produkce, pak prodej občerstvení nebo stánky s ostatním sortimentem. Kvůli mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví se však adventní jarmark letos neotevře vůbec a veškerý kulturní program je zrušen," uvedl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Nová zvonička v Třešti 

Překvapení je letos nachystané pro obyvatele Třeště na Jihlavsku. U vánočního stromku na náměstí přibyla také dřevěná zvonička. „Díky dětem z mateřské školky za výzdobu stromečků okolo náměstí," dodal dále Vladislav Hynk, starosta Třeště. 

Rozšířený betlém v Dolní Cerekvi 

V Dolní Cerekvi na Jihlavsku mají již pátým rokem u vánočního stromečku betlém v životní velikosti. Postavy, které se v něm nachází, „dodávají" studenti umělecké školy v Heleníně. „V loňském roce jsme mezi obyvateli uspořádali anketu o rozšíření našeho betléma. Lidé nakonec vybrali anděla a husopasku. Zpracování nových postav je opět velmi kreativní," poznamenal starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek, Iveta Holeksová, Vlastimil Novák, Dagmar Piková, Městys Dolní Cerekev

Štítky advent, strom, Vánoce, rozsvícení, Jihlavsko, Jihlava, vánoční stromek, Třešť, okres Jihlava, radnice, Kraj Vysočina, Dolní Cerekev, Bedřichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také obce na Jihlavsku rozsvítily vánoční stromečky. Podívejte se do Jihlavy, Zborné nebo Třeště | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.