Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlavské Muzeum Vysočiny bude šetřit. Jeho návštěvníci uvidí méně výstav

Muzeum Vysočiny Jihlava, které ročně hospodaří asi s 20 miliony korun, bude mít na příští rok rozpočet nižší o 6,5 procenta. Úspory bude řešit zřejmě nižším počtem pořádaných výstav. Letošní příjmy se ani kvůli povinnému uzavření památek kvůli koronaviru výrazně nesnížily. Muzeum za to vděčí vyšší návštěvnosti nově opraveného hradu Roštejn, který spravuje, řekl ředitel muzea Karel Malý.

Roštejn byl v posledních letech opravovaný za 73 milionů korun. Několik sezon byl přístupný jen částečně. Letos v červnu se otevřel celý a do uzavření v říjnu stačil překonat svoji průměrnou roční návštěvnost okolo 30 tisíc lidí asi o polovinu. „Díky Roštejnu jsme na tom letos finančně dobře, příští rok ale budeme muset šetřit dramaticky. Uvidíme, co se nám podaří vydělat, nebo ne. Je to věc, kterou v tuto chvíli neovlivníme," řekl Karel Malý.

Muzeum podle něho bude šetřit na počtu výstav, které by měly být také jednodušší na instalaci. Placené on-line zpřístupnění svých asi 300 tisíc sbírkových předmětů muzeum neplánuje. „Už na jaře jsme o tom přemýšleli, ale zatím jsme to nechali být," řekl Malý. Kromě náročnosti na technické vybavení to podle něj naráží i na současnou přehlcenost lidí událostmi dostupnými jen virtuálně.

On-line jsou už lidé přesycení 

Jak to sledujeme, jsou lidé on-line věcmi už nasyceni. Máme obavu, že pokud bychom to zpoplatnili, tak zájem bude hodně nízký a v podstatě se to ani nevyplatí," řekl Malý. I sebelepší virtuální prohlídka podle něho neposkytne stejný zážitek jako fyzický kontakt s exponáty. „Pro muzea je to dobře," řekl Malý.

Snížení rozpočtu na příští rok muzeum zřejmě donutí šetřit také na platech personálu. Snižovat počet zaměstnanců Malý nechce. „Kdybychom měli peníze, tak zcela smysluplně zaměstnáme 50 až 60 lidí," řekl Malý. Nyní v muzeu pracuje do 40 lidí.

První muzeum vzniklo v Jihlavě na konci 19. století. V roce 1953 získalo status Krajského vlastivědného ústavu. Po reorganizaci a zrušení Jihlavského kraje v roce 1960 fungovalo pod názvy Oblastní muzeum Vysočiny a Muzeum Vysočiny. Od roku 2003 je jeho zřizovatelem Kraj Vysočina. Vedle Roštejnu spravuje také muzeum v Telči a Třešti.

Ohodnoť článek

Štítky muzea, Jihlava, 2021, výstava, muzeum, Muzeum Vysočiny Jihlava, Karel Malý, Roštejn, hrad, Muzeum v Telči, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské Muzeum Vysočiny bude šetřit. Jeho návštěvníci uvidí méně výstav | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.