Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Čtyři lípy na Masarykově náměstí šly k zemi. Kvůli hnilobě v kmenech

Jihlavské Masarykovo náměstí má o čtyři lípy méně. Ze stromů již padaly veliké větve a ohrožovaly kolemjdoucí. To vše kvůli hnilobě ve kmenech, kterou způsobila drobnoplodá parazitická houba klanolístka obecná.

Dva stromy, které padly, se nacházely mezi zastávkou MHD a turistickým informačním centrem, další skácený strom byl před poštou a poslední před Muzeem Vysočiny.

„V tuto chvíli za ně nemůžeme realizovat náhradní výsadbu, protože musíme počkat na celkovou revitalizaci náměstí. Náhradní výsadba za tyto čtyři stromy bude realizována v lesoparku v Heleníně. Chtěli bychom ale už letos do jednoho z míst na Masarykově náměstí, kde budou následně v rámci revitalizace vysázené stromy, dát stromy v nádobách, abychom si zvykli na ten pocit, že tam stromy rostou,“ uvedla vedoucí životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Před rokem byly pokáceny dvě lípy, které stály kolem Mariánského sloupu, a jedna naproti lékárně v dolní části Masarykova náměstí. I tady byl důvodem jejich špatný zdravotní stav.

Na jihlavském Masarykově náměstí se od rána rozléhá zvuk motorové pily. K zemi tu totiž pracovníci Správy městský lesů (SML) poslali celkem tři lípy, z toho dvě kolem mariánského sloupu v horní části náměstí. Důvodem pokácení byl jejich špatný...

V letošním roce proběhne v Jihlavě výsadba 82 listnatých, 32 jehličnatých stromů a 58 sazenic. „Stromy na Masarykově náměstí budou zcela nahrazeny po konečném výběru projektu revitalizace náměstí. Nová koncepce náměstí počítá s přibližně dvaceti stromy navíc, než kolik jich bylo před prvním loňským kácením. Kromě stromořadí u západní strany náměstí návrh počítá i s vytvořením skupin stromů v ploše náměstí, kde by měly vzniknout oázy zeleně, podobné těm nynějším kolem morového sloupu,“ doplnil mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky lípy, kácení, strom, Masarykovo náměstí, lípa, revitalizace, kmen, Muzeum Vysočiny Jihlava, Helenín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Čtyři lípy na Masarykově náměstí šly k zemi. Kvůli hnilobě v kmenech | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.