Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Brodský rodák a hokejista s rekordním počtem odehraných zápasů Jiří Holík dnes slaví 80. narozeniny

Bývalý československý hokejový útočník a trenér Jiří Holík, který je významně spjatý s hokejem na Vysočině, dnes slaví významné životní jubileum. Je mu 80 let. Rodák z Havlíčkova Brodu se v nejvyšší československé hokejové soutěži poprvé objevil v dresu HC Havlíčkův Brod v roce 1962. Do jihlavské Dukly přestoupil o rok později, tedy v roce 1963. Někdejší vynikající hokejista Jiří Holík převzal v loňském roce Čestné občanství města Jihlavy.

Rodák z Havlíčkova Brodu Jiří Holík je československým rekordmanem v počtu odehraných zápasů za hokejovou reprezentaci – připsal si 319 startů, ve kterých vstřelil 132 gólů. V roce 1978 přestoupil do německého SB Rosenheim, kde setrval dva roky. Následovala po jedné sezóně angažmá v rakouském WAT Stadlau Wien a Wiener EV. V roce 1985 ukončil aktivní kariéru.

Jiří Holík (vlevo) dnes slaví 80. narozeniny 

Dvanáctkrát se zúčastnil mistrovství světa, čtyřikrát zimních olympijských her a jednou Kanadského poháru. Je trojnásobným mistrem světa (1972, 1976, 1977) a držitelem čtyř olympijských medailí (stříbro – 1968 a 1976, bronz – 1964 a 1972).

„Champions League, to je moje." 

V televizi rád sleduje více sportů. „Hokej je mezi nimi, ale zase ne tak zuřivě. Rád se dívám na ty dobré zápasy, ať je to reprezentace, NHL, ale i extraliga. Spíš však sleduju biatlon, tenis, atletiku a samozřejmě fotbal - Champions League, to je moje," připustil v roce 2019 Jiří Holík. Za svou sportovní kariérou se neohlíží. „Vůbec. Jen když takhle někdo zavolá. A nebo když se ozvou fandové a pozdraví mě na ulici. Je to s podivem, že si pořád ještě někdo pamatuje, vždyť už je to asi 50 let, co jsem s hokejem skončil," smál se Holík před pěti lety.

Jiří Holík má na kontě, kromě mnoha skvělých sportovních výsledků, také řadu významných ocenění. V roce 1999 byl slavnostně uveden do Síně slávy IIHF.  V roce 2016 získal Jiří Holík Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina, přesněji řečeno je majitelem Kamenné medaile Kraje Vysočina. A vloni v květnu si na jihlavské radnici převzal Čestné občanství města Jihlavy. „Už když jsme byli s bráchou malí kluci, učila nás maminka za všechno děkovat. A já na to pamatuji i teď, proto vám všem děkuji,“ řekl po převzetí Čestného občanství z rukou náměstka primátora Radka Popelky významný rodák z Vysočiny. 

Jiří Holík je bratrem hokejisty Jaroslava Holíka, který zemřel 17. dubna 2015.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava, HC Dukla Jihlava | Zdroj ČTK, wikipedia, Město Jihlava

Štítky výročí, rodák, hokej, Dukla, Jiří Holík, Jihlava, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brodský rodák a hokejista s rekordním počtem odehraných zápasů Jiří Holík dnes slaví 80. narozeniny | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.