Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Upozornění pro řidiče i chodce: Silnice III/01830 zůstává dál uzavřená, stále hrozí pád skalních bloků

Od 17. února je z důvodu hrozícího nebezpečí sesuvu skalních bloků a padajícího kamení uzavřena v plné šíři krajská silnice III/01830 vedoucí ke společnosti Kovofiniš v Ledči nad Sázavou. A vypadá to, že tato silnice vedoucí pod svahem Šeptouchov bude ještě chvíli uzavřená i nadále. Město Ledeč nad Sázavou nyní objednalo u Akademie věd ČR inženýrskogeologický průzkum, jehož výsledky by měly být známé na přelomu dubna a května.

 „Na základě průzkumu zvolí pak město, kraj a Krajská správa a údržba silnic Vysočiny (KSÚSV), jako správce komunikace, další postup sanace svahu,“ upřesnil technicko-správní náměstek KSÚSV Tomáš Mátl.

Šeptouchov

Tajemný název kopce – Šeptouchov, je ve skutečnosti velmi prozaický. Jmenuje se tak kvůli potichu špitajicím mileneckým párům, kteří si tady po večerech navzájem vyznávali lásku.

Lokalita Šeptouchov patří do oblasti Ledečského krasu, jediného krasu na Vysočině. Má rozlohu přibližně 12 x 5 km a táhne se od Číhoště přes Ledeč nad Sázavou až pod Želivskou přehradu (označovanou též jako vodní nádrž Švihov.)

Podle geologického posudku České geologické služby z února letošního roku je svah Šeptouchov ve velmi špatném stavu. „Svahová nestabilita v současné době spadá do nejvyšší kategorie. Riziko pádu kamení i celých skalních bloků navíc zvyšuje předjarní rychlé střídání mrazů a teplot nad nulou,“ doplnil náměstek Tomáš Mátl.

Nebezpečí i pro chodce 

Silnice tedy zůstává zcela neprůjezdná pro veškerou dopravu, úseku pod Šeptouchovem by se měli kvůli vlastní bezpečnosti vyhnout i chodci. Místo je i pro ně osazeno zákazovými značkami. „Až na základě výsledků odborného průzkumu, bude možné zvažovat alespoň částečné zprůjezdnění silnice, samozřejmě při nepřetržitém monitoringu skalního masivu inteligentními systémy,“ uzavřel náměstek Mátl.

Skálu prověřovali odborníci České geologické služby. „Na základě jejich stanoviska se ve středu konala koordinační schůzka, na níž možná rizika vysvětil ředitel Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR Josef Stemberk,“ doplnil vedoucí městského odboru výstavby a životního prostředí Břetislav Dvořák.

Náklady na odborný průzkum i následné zajištění svahu uhradí město Ledeč nad Sázavou a Kraj Vysočina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina

Štítky silnice, uzavírka, masiv, svah, Šeptouchov, nebezpečí, Ledeč nad Sázavou, průzkum, Akademie věd České republiky, Kovofiniš, Kraj Vysočina, Česká geologická služba, Břetislav Dvořák, Ledečský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Upozornění pro řidiče i chodce: Silnice III/01830 zůstává dál uzavřená, stále hrozí pád skalních bloků | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.