Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Léto na Vysočině svědčilo zoo i kempům. Venkovní koupaliště už zažila i lepší sezony

S průběhem letošní letní sezony jsou na Vysočině jsou celkem spokojení provozovatelé kempů i jihlavské zoo. Méně lidí než v loňském horkém létě ale přišlo na koupaliště. Ve venkovní části jihlavského Vodního ráje se do úterý vykoupalo 33 tisíc lidí, proti loňsku skoro o 40 procent méně. Počty ale ještě stoupají, areál bude otevřený do 8. září. Zájem o památky spravované státním Národním památkovým ústavem (NPÚ) se drží na loňské úrovni.

Do zoo přišlo od začátku roku do 29. srpna 288 tisíc lidí. Podle mluvčího Martina Maláče to už je o čtyři tisíce víc než na konci srpna v doposud rekordním roce 2016. V červenci bylo letos prodáno 70 tisíc vstupenek a ještě více v srpnu. „Nebylo příliš extrémně horkých dnů, které návštěvníky lákají spíš k vodě," uvedl Martin Maláč.

Zámky v Jaroměřicích nad Rokytnou, Náměšti nad Oslavou, Telči a hrad Lipnici navštívilo podle statistik NPÚ od zahájení letošních prohlídek do minulého čtvrtka v součtu přes 150 tisíc lidí, přibližně jako před rokem.

Pokles zatím mají dvě památky. V Telči jsou počty prodaných vstupenek nižší asi o 5600, přišlo tam okolo 80 tisíc lidí. Správa zámku to připisuje uzavření zámecké galerie kvůli chystaným stavebním pracím. Na jaroměřický zámek zavítalo do 29. srpna 26 100 lidí, o 1700 méně než loni. Kastelán Radim Petr připomněl mimo jiné, že v červnu byl celý objekt týden uzavřený kvůli natáčení druhé série historického seriálu Marie Terezie.

Městská koupaliště oslovená ČTK mají po loňském mimořádně úspěšném roce nižší návštěvnost. Začátek této sezony pro ně přitom byl díky horkým červnovým dnům nejlepší za poslední léta, ale slabší byly prázdniny.

Lidé jezdili do chatek, stanů i karavanů 

Venkovní bazény jihlavského akvaparku Vodní ráj byly otevřené od 4. června, do konce měsíce je vyhledalo 15 tisíc lidí. Červencová návštěvnost ale nepřesáhla 11 200 liíd. Do 27. srpna tak přišlo 33 tisíc lidí, zatímco loni za celou sezonu 54 tisíc. „Vzhledem k počtu návštěvníků za celé léto stěží pokryjeme provozní náklady akvaparku," uvedl mluvčí podniku Služby města Jihlavy Martin Málek.

Návštěvnost třešťského biotopu se do 29. srpna pohybovala na úrovni 15 tisíc lidí, což je asi o šest tisíc lidí méně než před rokem. Havlíčkobrodské koupaliště zaznamenalo okolo 25 tisíc návštěvníků, zatímco loni za celé léto přes 40 tisíc.

Provozovatelé kempů hodnotili sezonu jako dobrou. Chatky žďárského autokempinku Pilák byly obsazené z 95 procent, rekreanti jezdili i s karavany a stany. „Máme asi pětiprocentní nárůst," řekla vedoucí Lada Procházková k celkové návštěvnosti. Do kempu jezdí hodně cyklistů. Okolní lesy lákají houbaře.

Autokempu Sykovec poblíž Nového Města na Moravě letos pomohla čistá voda v rybníku. Provozovatelka Vlasta Petrová označila sezonu vcelku za úspěšnou. Minulé léto hygienici koupání v rybníku Sykovec kvůli znečištění vody zakázali už v červnu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, turistika, památky, hotely, Vysočina, koupaliště, léto, Kraj Vysočina, Národní památkový ústav, Marie Terezie Habsburská, Telč, Martin Málek, Jaroměřice nad Rokytnou, Náměšť nad Oslavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto na Vysočině svědčilo zoo i kempům. Venkovní koupaliště už zažila i lepší sezony | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.