neděle 15. prosince 2019 Radana

Slanina, pivo či džem s levandulí. Dalších osm výrobků nese označení Regionální potravina

Slanina, čerstvý sýr, smetanový zákys, žitný chléb, citronový řez, pivo z Chotěboře, meruňkový džem s levandulí a pražená solená tykev jsou další výrobky z Vysočiny, které se mohou pyšnit označením Regionální potravina.

O logo, které je zárukou vysoké kvality, čerstvosti a regionální jedinečnosti, se letos na Vysočině ucházelo celkem 80 produktů od 24 výrobců. Největší zájem byl jako už tradičně o kategorii Ostatní.

Hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR hodnotí každoročně přihlášené produkty, které musí splňovat několik podmínek – musí být vyrobeny v daném regionu, a to z místních surovin, jejichž podíl je minimálně 70 %, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. O značku Regionální potraviny se pravidelně soutěží v devíti kategoriích.

„Značka Regionální potravina znamená pro spotřebitele záruku, že výrobek vznikl v daném regionu a neputuje za nimi tisíce kilometrů ze zahraničí. Navíc je udělení loga formou podpory menších místních producentů, v jejichž výrobnách a provozovnách vznikají poctivé a mnohdy také netradiční dobroty,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky potravina, výrobek, Vysočina, region, Regionální potravina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.