Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Slanina, pivo či džem s levandulí. Dalších osm výrobků nese označení Regionální potravina

Slanina, čerstvý sýr, smetanový zákys, žitný chléb, citronový řez, pivo z Chotěboře, meruňkový džem s levandulí a pražená solená tykev jsou další výrobky z Vysočiny, které se mohou pyšnit označením Regionální potravina.

O logo, které je zárukou vysoké kvality, čerstvosti a regionální jedinečnosti, se letos na Vysočině ucházelo celkem 80 produktů od 24 výrobců. Největší zájem byl jako už tradičně o kategorii Ostatní.

Hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR hodnotí každoročně přihlášené produkty, které musí splňovat několik podmínek – musí být vyrobeny v daném regionu, a to z místních surovin, jejichž podíl je minimálně 70 %, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. O značku Regionální potraviny se pravidelně soutěží v devíti kategoriích.

„Značka Regionální potravina znamená pro spotřebitele záruku, že výrobek vznikl v daném regionu a neputuje za nimi tisíce kilometrů ze zahraničí. Navíc je udělení loga formou podpory menších místních producentů, v jejichž výrobnách a provozovnách vznikají poctivé a mnohdy také netradiční dobroty,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky potravina, výrobek, Vysočina, region, Regionální potravina, jídlo, Kraj Vysočina, Chotěboř, Ministerstvo zemědělství České republiky, Státní zemědělský intervenční fond, Státní potravinářská inspekce, Státní veterinární správa České republiky, Agrární kom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slanina, pivo či džem s levandulí. Dalších osm výrobků nese označení Regionální potravina | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.