Aktuálně

Senior předjížděl traktor, který začal odbočovat. Škoda je dvě stě tisíc více...

Tragédie pod Brněnským mostem. Policie ví o třech letošních případech více...

Policie hledá svědka nehody. Měl tmavé delší vlasy a černé SUV Škoda více...

Brankář Jakub Škarek do Finska nepůjde, v NHL podepsal smlouvu se San Jose více...

Stalo se v roce 2018. Politik z Vysočiny Krčál rezignoval, ministrem byl 22 dní více...

VIDEO: Pracuje se i v dešti. Co se teď děje v uzavřeném Jihlavském tunelu? více...

Radost a emoce v domově seniorů. Profesor se po mnoha letech setkal se svým žákem více...

FOTO: Na věž kostela v Polné se vrátil velký kříž, poškodil ho úder blesku více...

Na Březinkách, u soudu, na dopravním hřišti. Kde všude lidem v Jihlavě chybí lavičky? více...

Slanina, pivo či džem s levandulí. Dalších osm výrobků nese označení Regionální potravina

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Slanina, čerstvý sýr, smetanový zákys, žitný chléb, citronový řez, pivo z Chotěboře, meruňkový džem s levandulí a pražená solená tykev jsou další výrobky z Vysočiny, které se mohou pyšnit označením Regionální potravina.

O logo, které je zárukou vysoké kvality, čerstvosti a regionální jedinečnosti, se letos na Vysočině ucházelo celkem 80 produktů od 24 výrobců. Největší zájem byl jako už tradičně o kategorii Ostatní.

Hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR hodnotí každoročně přihlášené produkty, které musí splňovat několik podmínek – musí být vyrobeny v daném regionu, a to z místních surovin, jejichž podíl je minimálně 70 %, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. O značku Regionální potraviny se pravidelně soutěží v devíti kategoriích.

„Značka Regionální potravina znamená pro spotřebitele záruku, že výrobek vznikl v daném regionu a neputuje za nimi tisíce kilometrů ze zahraničí. Navíc je udělení loga formou podpory menších místních producentů, v jejichž výrobnách a provozovnách vznikají poctivé a mnohdy také netradiční dobroty,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky potravina, výrobek, Vysočina, region, Regionální potravina, jídlo, Kraj Vysočina, Chotěboř, Ministerstvo zemědělství České republiky, Státní zemědělský intervenční fond, Státní potravinářská inspekce, Státní veterinární správa České republiky, Agrární kom

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.