Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Noc kostelů na Vysočině otevře přes 60 chrámů a modliteben. Plánují se koncerty i výstavy

K letošní Noci kostelů se na Vysočině zatím přihlásilo přes 60 chrámů a modliteben. Farnosti připravují koncerty, výstavy i komentované prohlídky a seznámení s liturgickými předměty. Například v Havlíčkově Brodě a Třebíči se lidé dostanou i do věží, v Horním Studenci na Havlíčkobrodsku si prohlédnou roubenou dřevěnou zvonici, v Třešti i židovské památky a kostnici. Vyplývá to z údajů na webu akce. Noc kostelů se v Česku bude konat 24. května.

Na Vysočině se otevřou církevní stavby na třech desítkách míst. Třeba v Třebíči jich bude přístupných devět a v Havlíčkově Brodě sedm. U třebíčského kostela svatého Martina bude otevřená také věž. V kostele budou znít nové varhany a na jeho hlavním schodišti se bude hrát loutkové divadlo. 

V Havlíčkově Brodě bude otevřený kostel svatého Vojtěcha, kaple v parku a u nemocnice i budovy Husova sboru, Církve bratrské a Českobratrské církve evangelické. V sakristii kostela Nanebevzetí Panny Marie bude výstava liturgických rouch a předmětů. Po 22:00 odtud půjde průvod se svícemi na náměstí, kde bude ekumenický program s modlitbou za město.

Ochutnávka izraelských pokrmů 

Noc kostelů se v Česku konala poprvé v roce 2009, tehdy se zapojilo 25 kostelů v brněnské a devět kostelů v plzeňské diecézi. Letos se už přihlásilo přes 1550 kostelů a modliteben.

V Třešti na Jihlavsku obsahuje program mimo jiné prohlídky kostnice, v níž jsou i ostatky vojáků z napoleonských válek a věže kostela svatého Martina.  Komentovaná prohlídka židovského hřbitova bude od 16:00 a přednáška nejen o Izraeli s ochutnávkou izraelských pokrmů v bývalé synagoze od 18:00.

Více kostelů se otevře například i v Humpolci, Jihlavě a v Telči, kde bude program také v kryptě kostela Jména Ježíš. Noc kostelů chystají farníci i v menších sídlech. V Herálci na Žďársku bude mluvit Dušan Mach o své lékařské misi v Jižním Súdánu a Jemenu, v Horních Dubenkách se lidé dostanou i do sklepení zpřístupněného při nedávné rekonstrukci evangelického kostela.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Noc kostelů, kostel, modlitebna, památka, Kraj Vysočina, výstava, Havlíčkův Brod, Česko, Třebíč, Třešť, okres Havlíčkův Brod, Horní Studenec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc kostelů na Vysočině otevře přes 60 chrámů a modliteben. Plánují se koncerty i výstavy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.