Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jihlavě čekalo u úřadu s žádostí o dotaci na kotel asi tři sta lidí. Někteří už od čtvrtka

Na otevření krajského úřadu v Jihlavě dnes s žádostí o dotaci na nový kotel čekalo asi 300 lidí, někteří i několik hodin. Formuláře pro právě zahájené další dotační kolo začali úředníci přebírat v 07:00. Kraj v něm bude dělit 230,8 milionu korun, podpořit může nákup skoro 2500 nových ekologičtějších kotlů v domácnostech. Vysočina ponechala možnost přinést formuláře osobně, na rozdíl od jiných krajů, které nyní umožnily pouze elektronický příjem žádostí, aby předešly frontám.

Kraj Vysočina umožňuje elektronické i osobní podání, je na občanovi, aby si zvolil formu, jaká mu nejvíc vyhovuje,“ řekla dnes ČTK Iveta Fryšová z krajského odboru regionálního rozvoje. Jedním z důvodů zachování možnosti osobního předání bylo podle kraje i horší pokrytí některých částí Vysočiny internetem.

Někteří žadatelé uváděli, že u úřadu čekali od čtvrtka. Další lidé ČTK řekli, že přišli tři hodiny po půlnoci. Byl mezi nimi muž ze Šlapanova, který si chce koupit nový kotel na biomasu. Uvedl, že osobnímu podání věří víc než elektronickému. „Domluvili jsme se s kamarády, tak jsme sem přišli,“ řekl. Řada čekajících nejvíc narostla během poslední hodiny.  Žádosti přijímalo deset úředníků, na jednu nepotřebovali ani minutu. Frontu odbavili za necelou půlhodinu.

Loni v lednu, když kraj zahájil přijímání žádostí o dotace na nový kotel, čekalo před úřadem asi 600 lidí. Tehdy krajští úředníci dělili rovněž 230 milionů korun. „Alokace, která byla v první velké vlně, byla vyčerpána devátý den,“ podotkla Fryšová.

Příspěvek je nyní určen domácnostem, které se chtějí zbavit kotle na pevná paliva s ručním přikládáním. Dotaci mohou dostat na nákup kombinovaného kotle na pevná paliva a biomasu s automatickým přikládáním, kotle čistě na biomasu, tepelná čerpadla a na kondenzační plynový kotel.

Výše příspěvku pokryje 75 až 80 procent uznatelných nákladů, podle typu nového kotle, nejvíc lze získat 120 tisíc korun. V pěti sídlech, kde jsou největší problémy s čistotou ovzduší, dotace stoupne o 7500 korun. Jde o Bystřici nad Pernštejnem, Humpolec, Pacov, Ledeč nad Sázavou a Hradec.

Kraj Vysočina už podpořil výměnu 2300 kotlů, zatímco žádostí dostal přes 3 tisíce. Kromě loňské první vlny dělil dalších 24 milionů korunv letošní dodatečné výzvě.

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky kotel, dotace, fronty, zájemci, žádosti, Jihlava, Kraj Vysočina, biomasa, Šlapanov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě čekalo u úřadu s žádostí o dotaci na kotel asi tři sta lidí. Někteří už od čtvrtka | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.