Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Léto na Vysočině přálo kempům a památkám. V srpnu si polepšila některá koupaliště

Na Vysočině jsou s letní návštěvnosti spokojeni správci kempů a památek, jež oslovila ČTK. V srpnu si polepšila i některá koupaliště, která v polovině prázdnin hlásila slabší sezonu. Venkovní bazény jihlavského Vodního ráje přilákaly tento měsíc 16 tisíc lidí. Letošní návštěvnost největšího akvaparku v kraji díky tomu už převýšila loňské počty. Přesto jde o průměrnou sezonu, uvedl mluvčí podniku Služby města Jihlavy Martin Málek.

„Bylo třeba dva dny teplo, pak zase nějaká bouřka nebo ochlazení. Ta nestálost počasí návštěvníky trochu odrazuje,“ uvedl Málek. Venkovní část Vodního ráje od jejího otevření zkraje června navštívilo 37 tisíc lidí, o dva tisíce víc než minulý rok. Rekordní byly počty 1. srpna, kdy přišlo 3066 lidí. Naopak kvůli špatnému počasí bylo letos koupaliště 24 dnů zavřeno.  Tržby ze vstupného pokryjí provozní náklady areálu. „Ale určitě to není žádný zisk,“ řekl mluvčí.

Venkovní část Vodního ráje bude přístupná do konce týdne, o dalším provozu rozhodnou správci podle počasí. Další koupaliště v kraji plánují mít většinou otevřeno také do konce prázdnin, pokud se moc neochladí.  Koupaliště v Moravských Budějovicích letos vyhledalo 22 tisíc lidí, druhý nejvyšší počet za posledních pět let. Uvedla to ředitelka provozující organizace Zikos Miroslava Bendová. Na městském koupališti v Havlíčkově Brodě se podobně jako vloni vystřídalo kolem 20 tisíc lidí.

V kempech na Vysočině bylo zřejmě nejvíc plno v prvním prázdninovém týdnu, kdy byly svátky. „To tady nebylo k hnutí. Ale my nebudeme naříkat ani na srpen, sezona je skutečně dobrá,“ řekl jednatel Eduard Jakwerth. Tento kemp se 41 chatkami u Řásné na Jihlavsku funguje celoročně.

Roštejn si kvůli opravám pohoršil  

„My jsme spokojeni. Už teď máme tržby jako loni za celou sezonu,“ uvedla Ladislava Procházková z městského Autokepinku Pilák ve Žďáru nad Sázavou.  Otevřen bude do 1. října.

Mírně více lidí než loni přivítal hrad Lipnice na Havlíčkobrodsku. „Pro nás je udržení dobré návštěvnosti minulých let, případně nějaké navýšení, vždycky úspěch,“ uvedl kastelán Marek Hanzlík. Za celý loňský rok si podle údajů Národního památkového ústavu tento hrad prohlédlo skoro 25 700 lidí.

Polepšila si i Třebíč, město s památkami UNESCO. Městské kulturní středisko zaznamenalo v červenci přes 23 600 turistů, o desetinu víc než loni v červenci, uvedla ředitelka Jaromíra Hanáčková. Srpnové statistiky ještě nejsou uzavřeny.

Roštejn u Telče naopak tratil, protože kvůli opravám je od května zavřena část hradu i přilehlé parkoviště. Zatím přišlo asi 20 tisíc lidí, což je pokles asi o čtvrtinu. „Pořád jsme příjemně překvapeni,“ uvedla kastelánka Kateřina Rozinková s poukazem na omezení pro turisty způsobené stavebními pracemi.

Autoři | Foto www.vodniraj.cz

Štítky koupaliště, kempy, památky, léto, sezona, návštěvníci, Kraj Vysočina, Martin Málek, Jihlava, hrad, Jaromíra Hanáčková, Roštejn, Národní památkový ústav, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto na Vysočině přálo kempům a památkám. V srpnu si polepšila některá koupaliště | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.