Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na Vysočině mají digitální podobu tisíce muzejních exponátů. Lidé je tak uvidí na počítači

Na Vysočině přibývá muzejních exponátů i kronik, které si lidé mohou prohlédnout na počítači. Za posledních deset let byly do archivu dat Technologického centra kraje uloženy řádově statisíce digitálně zpracovaných položek, uvedl v tiskové zprávě hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Muzeum Vysočiny v Pelhřimově se takto získaná data pokouší využít i pro 3D tisk, aby mohlo veřejnosti kupříkladu ukázat zmenšené kopie poškozených plastik.

„Aby si návštěvníci mohli představit, jak originál, jehož se dochovalo pouze torzo, mohl ve skutečnosti vypadat,“ uvedl ředitel muzea Ondřej Hájek. V pelhřimovském muzeu je jedno ze dvou plnohodnotných krajských digitalizačních pracovišť. Od roku 2006 zpracovalo 2238 exponátů v 3D rozlišení. V tomto roce chtějí pracovníci dokončit skenování kolekce loveckých trofejí z hradu Kámen. Zájemci si je budou moci prohlédnout na internetovém portálu Muzea a galerie na Vysočině on-line.

Digitalizace má podle kraje zpřístupnit cenné dokumenty a předměty odborníkům i laikům. Pomyslnou branou k nim bude právě budovaný portál digitálního kulturního dědictví kraje.

Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě, pod niž spadá krajská digitalizační jednotka 2D objektů, má za sebou za deset let statisíce naskenovaných stránek. Nyní se zaměřuje na kroniky. Kromě regionálních knih a periodik zpracovává také třeba sbírky map, fotografií a grafik pro muzea a archivy v kraji.

Muzeum Vysočiny v Jihlavě plánuje do 15 let digitalizovat celý sbírkový fond čítající 400 tisíc položek. „Rádi využijeme techniku ostatních krajských institucí, ale do budoucna se neobejdeme bez vlastního vybavení,“ uvedl ředitel muzea Karel Malý.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky muzeum, exponáty, digitální, prohlídka, Kraj Vysočina, exponát, počítač, Muzeum Vysočiny Jihlava, Jiří Běhounek, ČSSD, Pelhřimov, plastika, Karel Malý, Kámen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině mají digitální podobu tisíce muzejních exponátů. Lidé je tak uvidí na počítači | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.