Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Čisté Vysočiny se zapojilo přes 22 tisíc lidí. Oproti loňsku uklidili více kilometrů silnic

Na Vysočině dobrovolníci během letošního jara posbírali odpadky kolem 2850 kilometrů silnic. Do jarního úklidu Čistá Vysočina organizovaného krajem se zapojilo více než 22 tisíc lidí. Účast byla srovnatelná s minulým rokem, ale uklidit se podařilo o 136 kilometrů silnic více, uvedl radní kraje Martin Hyský (ČSSD).

Akce se konala devátým rokem. „Uklízeli jednotlivci, školy, obce, komerční firmy, sbory dobrovolných hasičů, ale například i turisté nebo rodinná centra,“ uvedl Hyský. Neodradilo je ani chladné dubnové počasí s občasným sněžením. Vyčištěno bylo rovněž více než 100 kilometrů říčních břehů Sázavy a Oslavy, dobrovolníci tam jezdili na loďkách.

Údaje o úsecích silnic, které se lidé rozhodnou uklidit, zaznamenávají pomocí aplikace GIS do mapy. Nejvíc silničních příkopů podle těchto údajů dobrovolníci zbavili odpadků na Havlíčkobrodsku a na Žďársku, v každém z těchto okresů prošli okolo 685 kilometrů silnic. Nejméně, necelých 350 kilometrů komunikací, bylo vyčištěno na Pelhřimovsku. Posbírané odpadky nechávali sběrači v pytlích u silnic, odvážejí je krajští silničáři. Jejich celkové množství ještě není známo. Před rokem svezli přes 100 tun odpadu.

Autoři | Foto www.ikrajvysocina.cz

Štítky silnice, Kraj Vysočina, odpad, Martin Hyský, ČSSD, sbor dobrovolných hasičů, Sázava, okres Havlíčkův Brod, okres Žďár nad Sázavou, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Čisté Vysočiny se zapojilo přes 22 tisíc lidí. Oproti loňsku uklidili více kilometrů silnic | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.