Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj i letos přispěje městům s památkami UNESCO. Telč, Žďár a Třebíč dostanou 300 tisíc

Kraj Vysočina letos opět finančně podpoří města s památkami UNESCO. Telč na Jihlavsku, Třebíč a Žďár nad Sázavou dostanou dotaci 300 tisíc korun. Žádosti o příspěvek včera projednali krajští radní. Definitivně je bude schvalovat koncem března krajské zastupitelstvo. Telč a Třebíč peníze využijí na financování prezentace památky UNESCO, Žďár nad Sázavou zaplatí opravu kamenné cestičky a světel u Zelené hory včetně propagace, řekl náměstek hejtmana Pavel Franěk (ANO).

Kraj Vysočina má na svém území největší počet památek světového kulturního dědictví UNESCO v ČR. Turisticky oblíbenými cíli na prestižním seznamu jsou historické jádro Telče, bazilika svatého Prokopa a židovská čtvrť v Třebíči a poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou.

Kraj Vysočina přispívá městům s památkami zapsanými na seznam UNESCO od roku 2003. Města předem oznamují, na jaký projekt chtějí dotaci využít. Peníze nemohou jít přímo na opravy památek, ale musí směřovat na projekty týkající se jejich okolí, propagace nebo marketingu. Od roku 2003 dostávala města pravidelně milion korun na libovolné účely, od roku 2009 mohou kvůli tehdejší hospodářské krizi počítat pouze s třísettisícovou účelovou dotací.

„Zatím jsme nezaznamenali žádný návrh na zvýšení dotace ani o tom sami neuvažujeme,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Podle starosty Telče Romana Fabeše (SNK ED) je Kraj Vysočina jediným v Česku, který dává městům s památkami UNESCO přímou dotaci. „Pokud by se částka navýšila, zlobit se nebudeme a peníze bychom dokázali smysluplně použít,“ řekl Fabeš. Nevyloučil, že Telč navrhne Kraji Vysočina zvýšení částky při přípravě rozpočtu na rok 2018. Podobný postoj má i Třebíč.

Žďár nad Sázavou už podle místostarosty Josefa Klementa (KDU-ČSL) apeloval na krajskou radní pro kulturu a památkovou péči Janu Fischerovou (ODS), aby se kraj od příštího roku vrátil k původnímu „nekrizovému“ modelu. „Kraj má na svém území tři památky UNESCO, to je nejvíc v republice. Pro památky je každá koruna dobrá,“ řekl Klement.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Světové dědictví UNESCO, Telč, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kraj Vysočina, dotace, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Pavel Franěk, ANO 2011, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj i letos přispěje městům s památkami UNESCO. Telč, Žďár a Třebíč dostanou 300 tisíc | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.