Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

VIDEO: K sesuvu půdy může dojít kdekoliv, varoval veřejnost hejtman Vysočiny

Povodňová situace na Vysočině je stále lepší, déšť bude ustávat, přesto hejtman varoval veřejnost před sesuvy půdy. Ta je naplněná vodou a hrozí, že se kdekoliv může utrhnout silnice.

Situace na vozovkách je přitom stále lepší. Ještě ráno bylo uzavřených zhruba třicet úseků a to nejčastěji kvůli polomům a podemletí vodou, po poledni jich bylo o deset méně. Dobré vyhlídky mají i v Bítovčicích, kde náhradní most vydržel, jen ho ještě posoudí statik. Do obce by pak měl už zítra opět zajíždět linkový autobus.

Přívalové deště na Vysočině, 15.9.2024

Neděle, 15. září 2024, 20:15

Hasiči z Kraje Vysočina, foto: HZS Kraje Vysočina
Hasiči z Kraje Vysočina, foto: HZS Kraje Vysočina

Na některých řekách v kraji dále platí třetí stupeň povodňové aktivity, hladina ale stagnuje nebo klesá. Hasiči ještě preventivně evakuovali čtyřiadvacet osob v Bílku a Jeřišně, celkem se tak počet evakuovaných zastavil na devětapadesáti. Ředitel krajských hasičů Jiří Němec informoval, že hasiči evidovali od čtvrtka přes tisíc sto mimořádných událostí.

Z Náměště odletěly tři vrtulníky 

O odjezdu hasičů nebo policistů z Vysočiny na pomoc do krajů, které jsou povodněmi zasaženy více, zatím nebylo rozhodnuto. Z vojenské základny v Náměšti ale už odletěly tři vrtulníky. Z letiště v Mošnově budou vyrážet na pomoc tam, kde to bude nejvíce potřeba.

Hejtmanství také začíná sčítat škody, obrátilo se tak přes e-mail na obce s rozšířenou působností a také krajské silničáře. „Zatím máme hlášených asi čtyřicet majetkových událostí, na vyčíslení pracujeme,“ informoval hejtman Vítězslav Schrek (ODS + STO).

V souvislosti s velkou vodou mají hasiči na Vysočině na kontě 1100 výjezdů.

V regionu bylo evakuováno 59 lidí, velká část už se vrací do svých domovů.

Během pomoci v terénu se zranil jeden dobrovolný hasič, konkrétně to bylo v Jimramově na Žďársku.

Volby budou

Lidé postižení povodní by se podle něj měli podívat na webové stránky hygieny, kde jsou praktické informace. Úřad práce pak nabízí dávky mimořádné okamžité pomoci, které pomohou řešit finanční dopad velké vody.

Co se týká krajských voleb naplánovaných na pátek a sobotu, věc se řeší na republikové úrovni. Schrek ale nepředpokládá, že by se na Vysočině k volebním urnám nešlo. „Nemáme v tuto chvíli žádnou informaci, že by nebylo možno někde volby v pátek a sobotu uskutečnit,“ uzavřel.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky povodně, riziko, počasí, hejtman, silnice, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: K sesuvu půdy může dojít kdekoliv, varoval veřejnost hejtman Vysočiny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.