Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Provozovatelé skiareálů mají před oteplením dostatečné zásoby

Na Vysočině jsou stále velmi dobré podmínky pro lyžování. Správci skiareálů řekli, že by je ohlášené oteplení v nejbližších dnech nemělo poškodit, protože mají dostatečné sněhové zásoby. Na větších sjezdovkách leží i více než půl metru převážně technického sněhu. Na víkend bude opět připravena také síť stop pro běžkaře. Podle meteorologů by noční teploty měly na Vysočině koncem týdne stále klesat pod nulu, přes den v sobotu vystoupí nejvýše ke třem stupňům Celsia.

„Předpokládáme, že o víkendu budou velmi dobré podmínky pro lyžaře, jak na sjezdovce, tak v bílé stopě,“ řekl Karel Klapač, správce skiareálů Harusův kopec u Nového Města na Moravě. Mistrovství Evropy juniorů v biatlonu, které se nyní koná v novoměstské Vysočina Aréně, podle Klapače rekreační lyžaře neomezuje. Uzavřeny jsou pro ně pouze závodní tratě.

Tento týden připadl čerstvý sníh a kolem Nového Města na Moravě ho leží kolem 35 centimetrů. „Turistických běžeckých tratí máme najeto asi 150 kilometrů,“ uvedl Klapač. Vrstva technického sněhu na sjezdovce Harusův kopec měří minimálně 60 centimetrů. Podmínky pro běžkaře jsou na Vysočině tuto zimu zatím mimořádně dobré. Tratě upravené kolem Nového Města jsou propojeny s dalšími trasami směřujícími na Žďár nad Sázavou, Bystřici nad Pernštejnem a na Hlinsko.

Sjezdovek je na Vysočině podle dostupných údajů otevřeno kolem dvou desítek. Provozovatelé střediska Jalovec u Číchova na Třebíčsku mohli díky dostatku sněhu nabídnout lyžařům další sjezdový úsek. Jde o prudší svah v lese, na který navazuje tamní 600 metrů dlouhá sjezdovka, lyžuje se na něm od středy. Vleky na Vysočině pořád fungují i na svazích závislých ve větší míře nebo zcela jen na přírodním sněhu. Na pátek prodloužily některé skiareály provozní dobu kvůli pololetním prázdninám.

Autoři | Foto www.sacberk.cz

Štítky Kraj Vysočina, sjezdovka, lyžař, Nové Město na Moravě, Evropa, Vysočina Aréna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Provozovatelé skiareálů mají před oteplením dostatečné zásoby | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.